Деца с болни сърцаПациенти настояват МЗ да приеме програма и да вземе активно отношение към обезпечаване разходите за лечението на децата с болни сърца. Това се казва в отворено писмо на Асоциация „Детско сърце” до различни институции. Писмото е в подкрепа на Детската кардиологична клиника към Националната кардиологична болница. Пациентите настояват да се осигури необходимото финансиране на сърдечните операции, интервенционални процедури и лечение за децата чрез създаване на фонд или чрез промяна в начина на заплащане. Те отбелязват, че клиничните пътеки, по които НЗОК отпуска средства не могат да осигурят цялостно покриване на разходите, които реално се правят. Ето защо те искат да се осигури целево финансиране за сърдечно болните деца, подобно на програмите за инвитро, трaнсплантанции и др.
 
Настоява се също така да се осигури финансиране за закупуване на необходимата апаратура за клиниката. Според тях основната техника за апаратно дишане е твърде стара и се нуждае от обновяване. Пациентите смятат, че трябва да се създадат по-добри битово-санитарни условия в Детска кардиологична клиника. Те отбелязват, че към момента в отделението, 20 майки с 20 деца-пациенти разполагат с 2 тоалетни и една баня.
 
От асоциацията искат и да се открие денонощен спешен кардиологичен кабинет към детското кардиологично отделение.
 
Пациентите отбелязват, че всяка година над 3500 деца от цялата страна преминават през клиниката, а годишно се извършват над 400 сърдечни операции и над 600 интервенционални процедури. Според тях високо специализираната дейност, която се извършва там зависи изключително от наличието на съвременна апаратура.
 
„Нека не превръщаме кардиолозите и кардиохирурзите във финансисти и счетоводители – да изчисляват от кой пациент могат да спестят, за да осигурят средства за лечението на друг – по-скъпоструващ им, за когото осигурените средства са крайно недостатъчни. Те са блестящи лекари и това е призванието им. България има Болницата, има и най-важното: лекари, хирурзи и медицински персонал, чийто безспорен професионализъм е факт и причина за избор на лечебно заведение, в което на децата да се окаже квалифицирана помощ. Позволете им да си вършат работата! Липсата на адекватно финансиране неминуемо води до напускане на ключови специалисти, без които не може да се извършва лечението и ще доведе до преустановяване на работата на детската сърдечна хирургия, детската кардиология, а като последствие невъзможност тези деца да се лекуват у нас.Колко би струвало ако се наложи да търсим лечение за децата си в чужбина? Нека не ни се налага да търсим лечение за децата си в чужбина! Дайте си сметка колко би струвало това зад граница! Ние сме стотици, хиляди родители, без финансови възможности за терапия извън пределите на страната”, се казва в писмото до институциите.