Без животоподдържащо лечение може да останат стотици хиляди пациенти, предупредиха пациентски организации. Причината е, че от януари лекарствата ще поскъпнат, а скъпоструващите, които досега се поемаха изцяло от НЗОК , вече ще се доплащат от пациентите и от касата, а не от фармацевтични фирми и аптеки. Именно това предвиждат промени, заложени в новия договор, който трябва да се подпише между Българският фармацевтичен съюз (БФС) и касата.безплатни лекарства

Опасност от увеличение има и за медикаментите, които се доплащат от НЗОК , и за тези, които са на свободна продажба, обясни пред РЕПОРТЕР Николай Костов, председател на Асоц нацията на собствениците на аптеки. Ако не се договори промяна, под въпрос е лечението много пациенти с хронични заболявания, като например около 300 хил. души с ревамтоиден артрит, които трябва да доплащат по 200 лв. на месец за медикаменти, коментира пред вестника Пенка Георгиева от надзорния съвет на НЗОК .

Шефът на БФС Мирослав Ненчев  отхвърли искането за промяна на скандалната поправка. Пациентски организации са категорични, че тя обслужва бизнес интересите на шепа хора, сред които и на Ненчев.