„По предложение на НЗОК спорният текст, с който се регламентира даването на отстъпка при частично платените лекарства, няма да бъде част от договора с аптеките. Той ще бъде точно регламентиран в Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти.” Това съобщават от пресцентъра на здравната каса като резултат от днешната среща между представители на осигурителната институция и представители на БФС, Националната аптечна камара и Асоциацията на собствениците на аптеки. „Целта е да се намери механизъм, чрез който максимално да бъдат защитени интересите на пациентите, като се намали стойността, която те доплащат за частично реимбурсираните от НЗОК лекарства”, обясняват от касата. Лекарства - аптеки

На срещата е дискутиран и въпросът за това колко време е необходимо в аптеката за обработка на една рецепта, допълват от пресцентъра на НЗОК. „Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че трябва да има стандарти, в които да се регламентира това време, като на този етап въпросът остава за обсъждане. НЗОК очаква конкретни предложения от фармацевтите, които ще бъдат разгледани на следваща среща”, информират от институцията, без да уточняват за кога е насрочена тя.

Припомняме, в края на миналата седмица пациентски организации и собственици на аптеки алармираха, че проектодоговорът между здравната каса и аптеките съдържа текст, според който оставащата за доплащане сума от частично покриваните от НЗОК скъпоструващи лекарства трябва да бъде поделяна между пациента и касата. До момента в почти всички случаи сумата, която трябваше да бъде доплащана от пациента, се поемаше от фармацевтичните компании под формата на отстъпки и така пациентите не доплащаха за медикаментите си. Нововъведението ще направи непосилно лечението на огромен брой пациенти, тъй като те ще трябва да доплащат стотици левове за лекарства, обявиха от всички национално представени пациенти организации и поискаха текстът да бъде отменен.