Скандална схема за точене на пари  бе разкрита вчера. Близо 1,1 млн лв са източени чрез аптеки-фантоми от Регионалната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ - Пловдив.

Интересното в случая е, че са използвани данните на реални пациенти с хепатит С чийто медикаменти се поемат от здравната каса. От схемата са ощетени и болни, които са били в листите за чакащи за лечение.

В рамките на една година с аптеки фантоми и с данните на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит С, са източени над 1 милион лева от Здравната каса в Пловдив. В сряда в града показно бяха арестувани директорът на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и неговия колега Влади Манев. Освен тях са задържани и собственикът на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

Според прокуратурата фармацевтът Александров е наел подставеното лице, което да регистрира три на практика несъществуващи аптеки. Те са отчитали към здравната каса рецепти, издадени на името на реално включени в програмата пациенти

Самите пациенти не са подозирали, че има злоупотреба с техните данни, защото те са получавали лекарствата си от други истински аптеки. С парите, които е дала касата, обаче е можело да бъдат лекувани други болни от хепатит С, които все още чакат да бъдат включени в програмата. Кандидатстването и одобряването за лечение е сложно и дълго. За периода, през който е действала престъпната схема, е можело да бъдат лекувани още 12 души.