нзокВ областите, в които броят на леглата надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, здравната каса ще сключва договори само с някои лечебни заведения - избрани по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването. Това гласят текстове от проектопромените в Закона за лечебните заведения, публикувани на страницата на МЗ за обществено обсъждане.
 
 
Предложеният подход ще доведе до оптимизиране на механизмите за планиране на медицинските дейности на териториален принцип, съобразно нуждите на националната система на здравеопазване, гласят мотивите към предложението.
 
Предлага се също така Комисията за изработване на националната здравна карта да изразява становище дали има нужда от ново лечебно заведение преди създаването му. Ако тя даде отрицателно становище, новото лечебно заведение няма да бъде включвано в Националната здравна карта и няма да може да сключва договор с касата до актуализацията здравната карта – веднъж на три години, или извънредно.
 
Същият принцип ще бъде в сила и за нови медицински дейности.
 
„По този начин се създава още един механизъм за по – добро планиране на ресурсите за оказване на медицинска помощ съобразно нуждите на националната система на здравеопазване”, се посочва в мотивите на МЗ.
 
С проекта се предлага изменение в нормативния механизъм за създаването и актуализирането на Националната здравна карта, чрез която да се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.
 
Променят се изискванията за съдържанието на областните здравни карти. От една страна те отразяват моментното състояние на видовете медицинска помощ, която се осъществява в областта, като съдържат видовете лечебни заведения, броят лекари по специалности, броят болнични легла по видове и по нива на компетентност, както и данни за вида, броя и разпределението на извършваните в областта високотехнологични методи за диагностика и лечение и наличната за тяхното приложение високотехнологична медицинска апаратура. Областните здравни карти съдържат и данни за демографската структура, за заболеваемостта по групи заболявания и по възраст, и за хоспитализираната заболеваемост на населението на територията на областта.
 
От друга страна, на областните здравни комисии се дава възможност да участват в процеса на планиране на броя болнични легла, като извършат анализ на съотношението между общия брой болнични легла, определен по методика, утвърдена от министъра на здравеопазването и съществуващия брой легла по видове и нива на компетентност на болничните структури в областта и тяхното разпределение. Въз основа на този анализ областната комисия ще изразява мотивирано становище относно конкретните потребности от болнични легла в областта, като тези потребности не могат да надхвърлят с повече от 10 на сто общия брой болнични легла, определен по реда на методиката.
 
Като част от областната здравна карта, областните комисии ще изразяват и становище относно конкретните потребности от лекари и лекари по дентална медицина по специалности за осигуряването на достъп на населението от областта до медицинско обслужване в извънболничната медицинска помощ, както и становище относно необходимостта от преструктуриране на лечебни заведения за болнична помощ в областта и необходимостта от създаване на условия за предоставяне на конкретен вид грижи в областта – палиативни или други, предвидени в нормативен акт.
 
Областните комисии ще се оглавяват от съответния областен управител, гласят още промените.
 
С Националната здравна карта се предвижда да бъдат идентифицирани областите с излишък и с недостиг от лекари и лекари по дентална медицина в извънболничната медицинска помощ и броят легла по видове и по нива на компетентност на болничните структури и да се извърши тяхното планиране, а също и планиране на лечебните заведения, осъществяващи високотехнологични методи на диагностика и лечение.
 
Предвидено е Националната здравна карта да съдържа всички областни здравни карти, конкретните потребности от лекари и болнични легла по видове и нива на компетентност, графично изображение на съществуващите лечебни заведения по видове, както и анализ на състоянието в областите, изразен и чрез отделни графични изображения за необходимите лекари и лекари по дентална медицина в извънболничната помощ; необходимите болнични легла и медицински дейности по видове, заедно с излишъка и недостига. Като част от съдържанието на Националната здравна карта е предвидено изработването и на карта на необходимите високотехнологични методи за диагностика и лечение и свързаната с тях високотехнологична медицинска апаратура, както и карта на спешната медицинска помощ, която ще съдържа броя и местоположение на екипите на центровете за спешна медицинска помощ и районите, които обслужват. Националната здравна карта ще определи и видовете медицински дейности, които се планират на регионално ниво, съгласно обособените райони по чл. 4, ал. 3 от Закона за регионалното развитие.