ЛекарстваОколо 10 на сто от фармацевтичните продукти в България са имитации на оригинални лекарства. Една от най-големите опасности е главоломното нарастване на ментетата сред медикаментите. В Африка делът им достига до 25 на сто. В ЕС е около 1%, но у нас се смята, че е по-висок - около 10%, съобщи Иван Савов, регионален директор на международната сертифицираща организация „Интертек Муди".

Според официални данни на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2013 г. българинът е похарчил 1,8 млрд. лв. за илачи, като у нас са продадени 249 млн. опаковки. По неофициални данни на ДАНС и МВР пазарът на лекарства имитатори достига до 150 млн. лв. Те се внасят у нас нелегално от куфарни търговци. Агенцията обаче няма данни колко от лекарствата се продават в интернет.

В момента най-големият производител на фалшиви фармацевтични продукти е Индия. Там се прави и голяма част от менте козметиката. Сега целта е съмнителните продуктите да бъдат спрени още на границата. „Интертек" има система, чрез която може за броени минути да се установи дали един сертификат е истински.