Да бъде увеличен броят на платените от здравната каса тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар на 600 за диабетици над 18-години на интензифицирано инсулиново лечение и на 400 – за болни над 18-годишна възраст на двукратен режим на прилагане на инсулина. Около това основно искане се обединиха днес участниците в Националната конференция на деца и млади хора с диабет, която е първата проява от започващия днес месец за борба със захарния диабет. В допълнение към това те посочиха, че би трябвало да се предвиди още една възможност за осигуряване на 200 допълнителни ленти на месец по преценка на лекуващия ендокринолог съобразно типа и протичането на заболяването, като това количество бъде реимбурсирано на 50% от НЗОК.

Да отпадне потребителската такса за всички диабетици при личния лекар и специалиста ендокринолог; общопрактикуващите лекари да изписват лечението на всеки 3 месеца, с което да се намали броя на посещенията при тях; да отпаднат изцяло ограничителните критерии за назначаване на инсулиновите аналози за деца и млади хора до 18-годишна възраст; да бъде облекчена процедурата за избор на вида инсулин при възрастни, като бъде дадена свобода на избор на лекуващия ендокринолог, а сроковете на одобрение на протоколите от здравната каса да бъдат съкратени. Тези искания участниците ще представят в декларация до институции, която ще бъде внесена в Парламентарната здравна комисия в края на седмицата, съобщи в края на конференцията  Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет. В документа ще бъде включено и предложение да отпадне необходимостта от често преосвидетелстване в ТЕЛК, като всички боледуващи от диабет да получават признаване на 70% нетрудоспособност от момента на диагностициране на заболяването до живот. Преосвидетелстване да има единствено в случаите, когато настъпи усложнение или възникне заболяване, асоциирано с диабета, а при промяна на други обстоятелства – на 10 години, ще настояват още от пациентската организация.

В момента приблизителният брой на децата и младите хора до 18-годишна възраст с диабет у нас е 3000. Особено притеснителен според лекари и пациенти е фактът, че след навършването на пълнолетие те се сблъскват с множество ограничения, сред които е намаленият брой платени от касата прегледи при ендокринолог (само 2 пъти годишно) и намаленият брой важни изследвания - на гликиран хемоглобин например, което се заплаща само еднократно за цялата година.    

От днес до края на ноември в цялата страна ще се провеждат различни инициативи, с които ще бъде отбелязан Месеца за борба с диабета.

zdrave.net