Диабет

258 000 души у нас със страшната диагноза

Възрастта на диабетиците у нас пада прогресивно. Поне 258 000 българи имат това заболяване, като все по-често се срещат деца на по 3 до 5 години със страшната диагноза. Налице са и два случая на новородени, като болестта се е развила още в утробата на майката. Това обяви в сряда шефката на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова. Тя посочи, че тревожната тенденция за намаляване на възрастта на диабетиците се наблюдава от две години насам, но причините за това все още не се знаят.

Според официалните данни от НЗОК  в момента здравната каса плаща лечението на общо 258 000 диабетици, като 76 000 от тях са инсулинозависими, а другите 182 000 не са. За първите 6 месеца на годината касата е платила за лечението им близо 38 млн. лв. Данните на асоциацията пък сочат, че децата диабетици са поне 2500-3000. От организацията настояват хлапетата да получават лечение не с конвенционален инсулин, както е в повечето случаи в момента, а с аналогов, защото дава по-голяма свобода на живот и не налага точно определен график на хранене и вид храна. "Разликата в цената е около 20 лева - т.е. смяната няма да ощети бюджета на НЗОК ", обясни Котова. Асоциацията настоява още здравната касада поеме инсулиновите помпи, които струват между 4000 и 8000 лева и са непосилни за повечето пациенти, както и да се увеличат тестлентите за диабетиците над 18 години. За децата сега са предвидени 1100 тестленти, а в мига, в който навършат пълнолетие, получават едва 110 бр. Останалите трябва да си ги купуват.

Асоциацията планира да покаже начина на живот на диабетиците чрез 5 кратки филмчета. В тях диабетици от различни възрасти ще представят ежедневието си до най-малките подробности. Сред хората, които ще говорят за здравословния си проблем, ще бъде и алпинистът Боян Петров, който въпреки болестта продължава да изкачва върхове.

в. Политика