БЛСБългарският лекарски съюз се нуждае от рестарт. Това каза пред Zdrave.net председателят на Столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов. Той отбеляза, че за да се осъществи промяна в работата на лекарския съюз е необходимо начело на съсловната организация да застанат нови хора. Ето защо софийската колегия предлага за председател на УС на БЛС на предстоящия Събор на Лекарския съюз да бъде избран проф. Петър Панчев. Според проф. Миланов председателят трябва да е човек, който не разцепва лекарското съсловие, а го обединява.
 
 
„Петьо Панчев е един доста спокоен човек. Бих казал, че той не е войнстващ. Аз си мисля, че след българските лекари, поне тези, които участват в БЛС и са активни, че е много трудно човек да излезе и да каже нещо лошо за него. Т.е. това на първо место е една обединителна фигура, от която ние се нуждаем. Той трябва бъде подплатен с двама-трима активни хора с хъс за зам.- председатели, добър главен секретар и членове на УС. Тези хора трябва да осъзнаят, че БЛС е противник на касата, противник на МЗ, противник на парламентарната комисия. Защото това е същността на БЛС”, заяви проф. Миланов. От думите му стана ясно, че СЛК издига проф.  Огнян Хаджийски за зам.- председател по болничната част. За зам.- председател, занимаващ се акредитациите и бордовете се предлага д-р Александър Заимов.
 
„Имаме предложение и за зам.- председател по доболничната част. Ние сме най-голямата колегия и ще бъде срамно ако нямаме предложения. Кой кого ще избере вече е проблем на колегите, не на СЛК. Имаме много сериозно предложение за главен секретар – д-р Борисов. Един човек, който всички активни участници в БЛС познават. Имаме предложение за председател на контролната комисия – д-р Стоян Сопотенски. Имаме предложение за председател на етичната комисия. Имаме предложения за членове на УС по квотите”, отбеляза проф. Миланов. Той добави, че столичните лекари ще предложат кандидати за всички ръководни позиции. Според него ако бъдат избрани трима от тези хора, това ще е добре. По думите му, кандидатите на СЛК са достойни лекари, които са врели и кипели в осигурителната система и в отношенията с касата. Това трябва да са хора, на които обществото има доверие, смята той.
 
Проф. Миланов също така заяви, че столичната колегия се е обявила против методиката на НЗОК за финансиране на болничната помощ. Според него лекарите все още не са осъзнали вредата от лимитите, които тя налага, но в средата годината ще разберат, когато новия начин на финансиране ги удари по джоба. „Ако има лимитиране на дейност, през която ние получаваме доходи, е неминуемо да се стигне до намаляване на доходите. Неминуемо ще се случи. Няма как да не стане”, бе категоричен той.