„Близо два милиона и половина лева, отпуснати от ЕС, е дало здравно министерство за създаване на информационна система, която дублира функциите на здравната информационна система на НЗОК. Тази на касата обхваща всички пациенти, здравни заведения, болести и лични лекари у нас, и струва около 3 млн. долара. Новата е на стойност 2 млн. и 400 хил. лв. и ще отразява единствено данни от изследванията на около 400 000 души, които евентуално биха се възползвали от програмата за профилактика на рака "Спри и се прегледай".” Това четем днес в „Репортер” в материал, озаглавен   „2,4 млн. лв. за здраве отидоха на вятъра”.

„Безсмислено е да се дават толкова пари за система, чиято работа спокойно може да поеме и касата”, казва пред изданието д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.Поскъпнали лекарства

„Според доц. Здравка Валерианова, директор СБАЛО-София обаче новият регистър няма да се дублира с информационната система на НЗОК и на раковия регистър, а ще си сътрудничи с тях”, допълва публикацията.

Няколко издания информират, че прокуратурата няма да се занимава с поскъпването на лекарствата. „Очаквано прокуратурата не намери данни за извършено престъпление при драстичния скок на цените на някои лекарства през миналата година, съобщи "Медиапул". Обвинителите бяха сезирани от депутати от "Синята коалиция" и от здравния министър, след като се оказа, че при прехвърлянето на онколекарствата от здравното министерство към НЗОК плащаните с публични пари цени на някои препарати са нараснали с 400%”, пише „Сега” и отбелязва, че още когато прокуратурата беше сезирана от бившия министър Стефан Константинов, тогавашният главен прокурор Борис Велчев даде да се разбере, че обвинени едва ли ще има. „Проверяваме дали има извършено престъпление от гледна точка на наказателното право, а не от гледна точка на лекарствената политика в България”, каза той.

„В постановлението на прокурор Мартин Бешков от Софийската градска прокуратура се посочва, че в подадените сигнали няма данни за извършено престъпление или за извършител. "Същите са бланкетни и неконкретизирани... Към материалите в докладите липсват каквито и да било данни за евентуално извършени нарушения от страна на конкретни физически лица. Докладите са констатирали непоследователни и противоречиви законови и подзаконови нормативни актове, приети от различни парламенти и правителства в областта на търговията и ценообразуването, включително съществуващи и нерешени с години проблеми от социално-икономически характер", пише той”, четем още в ежедневника.

В отговор Ваньо Шарков, който участваше в парламентарната комисия, коментира: „Не е наша работа да посочваме конкретно лице, което е извършило нарушение. Ние не сме нито следствие, нито проверяваща страна. Нашата комисия си е свършила работата, изготвен е експертен доклад и в него се казва какви са причините за високите цени на лекарствата. Работа на компетентните органи е да установят кой носи отговорност за това.”

Няколко вестника днес информират, че у нас ще се изгражда център за адронна терапия на рак. Два от тях обаче съобщават друго. „Свиха тайните на ЦЕРН в Алма Матер”, оповестява „Стандарт” от първата си страница. „Два лаптопа с информация на ЦЕРН бяха откраднати по време на презентация на научния център вчера. Компютрите с ценните за учените данни изчезнаха от аулата на Софийския университет. В Алма матер организацията представи пред българския бизнес възможностите наши компании да работят за световноизвестното седалище на учените в Швейцария. Лаптопите били отмъкнати в кафе пауза между две презентации”, пише изданието. „Единият от тях е на професорка от Индия, която представи революционната адронна терапия, която ЦЕРН иска да предложи и у нас. С нея се лекуват тумори. Във втория обаче е имало и друга информация, която не е съхранена никъде другаде”, допълва публикацията и уточнява, че до края на вчерашния ден компютрите не са били намерени.

Друга публикация в изданието се спира на проблемите на специализантите у нас.

„Забранено за студенти, специализанти, курсисти и родители”. Тази табелка виси на асансьора в единствената детска болница в България - тази в София. На пръв поглед случаят изглежда като частен - продукт на безумието на едно болнично ръководство. На практика обаче той е изключително показателен за отношението към специализантите по медицина в нашата страна. За държавата и клиниките те са втора ръка хора. Най-новият проект на здравното министерство, който трябва да им помогне в решаването на проблемите, пък е пред провал”, четем във вестника.

Материалът припомня за проекта за специализанти, по който бяха отпуснати 16 млн. лв. по европрограмата „Развитие на човешките ресурси” и допълва: „Две са основните забележки на младите специалисти към проекта. Според тях той няма нито да проработи, нито да реши в дългосрочен план проблемите им. Основната причина е, че условията за раздаване на парите са почти неизпълними. Срокът на проекта пък е до края на следващата година. После финансирането е под въпрос. То ще продължи само ако държавата спечели нов подобен проект.”

Проблемът явно е станал ясен и за здравното министерство, коментира „Стандарт” и информира, че оттам преди няколко дни са организирали среща между директори на болници, специализанти и експерти от ведомството, като от МЗ са предложили директорите да наемат специализантите на трудов договор и после да ги пуснат в неплатен отпуск, а в същото време болницата да продължи да им внася осигуровките. Материалът изрежда множеството пречки пред специализантите и коментира: „И докато тук се чудим кой да плати на лекарите, в по-богатите европейски държави ги лапат като топъл хляб. (…) Парите не са единственият проблем, другият е самото обучение. На повечето места в болниците специализантите или нищо не правят, или се претрепват от работа, която не е по силите им. Няма и с кого да се посъветват правилно ли вършат нещата.” Всички тези проблеми биха се решили, ако младите медици просто получат възможност да работят, както колегите им в Германия - като пълноправна част от екипа на болницата, коментира изданието и цитира бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, според когото няма пречка това да стане, трябва само лекарският съюз и касата да променят алгоритмите на клиничните пътеки и да запишат там какво може да работят специализантите.

„Не е ясно защо обаче това не се прави. Подобна промяна не изисква допълнителни пари, а в същото време ще задържи младите лекари тук. Освен това ще въведе ясни правила при лечението на пациентите и обучението на специализантите”, посочва още публикацията.