РЗОКДиректорът на Районната здравноосигурителна каса в Шумен д-р Йорданка Пенкова трябва да плати 50 хил. лв. заради конфликт на интереси. Това реши Районният съд в Шумен, като потвърди наказателното постановление на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу д-р Пенкова, но намали сумата, която се конфискуват в полза на държавата, информира местният сайт topnovini.bg.
 
На свое заседание съдът е разгледал обжалвано постановление на Комисията от края на 2013 г., с което било установено, че в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, д-р Пенкова е сключила четири договора между 2009 г. и 2012 г. за оказване на специализирана извънболнична помощ с фирма „Частна психиатрична клиника – 2000” ООД, в която баща й и сестра й притежават 97% от капитала. С акта комисията наложила две глоби за нарушенията – от 5 и 7 хил. лв., и постановила отнемане в полза на държавата на сумата от 201 хил. лв., представляваща сумите, преведени от РЗОК на частната психиатрична клиника по четирите договора.
 
Пред магистратите Пенкова обжалвала санкциите с аргументите, че наказателното постановление е издадено от нелегитимно лице, че при налагането му са допуснати нарушения, както и че неправилно е определен конкретният размер на сумата.
 
Съдиите изцяло признали, че д-р Йорданка Пенкова е извършила нарушенията, за които й била наложена санкцията. Те счели, че директорката на РЗОК дефакто е направила четири нарушения, сключвайки всеки един от договорите.
 
„Частният интерес в случая се изразява във възможността дружеството да получава плащания от бюджета на НЗОК в резултат на сключените договори, а бащата и сестрата на жалбоподателката, като собственици на капитала на дружеството, да участват в разпределението на печалбата на същото”, пише в решението на съда.
 
Решението може да бъде обжалвано пред Шуменския административен съд.