Пролетта е сезонът, в който най-често се проявяват алергиите. Ето защо за поредна година отбелязваме и световната алергологична седмица. Тази традиционна инициатива на Световната алергологична асоциация съществува още от 2005 г., като всяка година се набляга на редки заболявания от миналото, които се наблюдават все по-често в лекарска практика сега.

Тази година преминава под мотото „Атопичен дерматит“. Причината е, че с всяка изминала година броят на заболелите  от този вид дерматити, особено в ранна детска възраст се увеличава.

Атопичният дерматит или т.нар. ендогенна екзема е едно от най-често срещаните възпалителни  заболявания на кожата. През последните 2-3 десетилетия се наблюдава увеличаване на честотата на това заболяване, като най-засегнати са децата в ранна детска възраст. Болестта е с хроничен ход, показва тенденция за повторна поява на проблемите по кожата след първия пристъп и протича с периоди на обостряне и затихване. Само по себе си, обаче, заболяването не оказва сериозно въздействие върху общото здраве на човека.

Специалистът по клинична алергология  д-р Галина Иванова коментира пред БНР, че целта на Алергологичната седмица е  да повиши осведомеността  на хората за този тип заболявания, да им осигури обучение управление и предотвратяване на тези болести, както и да ги насочи към правилните специалисти.

„Възможно е да отшуми. В миналото казвахме, че спонтанно може да изчезне на 3, 5 или 15-годишна възраст. Проявите са различни. На първо място са кожните промени, на второ – склонността към алергични болести, на трето – атопичната характеропатия“, допълни още д-р Иванова.

Първите симптоми на атопичния дерматит са сухата кожа, която реагира при контакт с различни материи. „В ранната възраст децата може да бъдат насочени от микропедиатър към дерматолог, а след това към алерголог. За да има правилно лечение е нужно да има и правилно поставена диагноза“, категорична е д-р Галина Иванова.