Американските власти издадоха лиценз за производството на ваксина срещу рак на шийката на матката, от който всяка година умират най-малко по 290 000 жени.

Препаратът се нарича Gardasil и се произвежда от компанията Merck & Co. Той е предназначен за момичета и жени на възраст от 9 до 26 години.
Курсът на лечение отнема около половин година и струва приблизително 360 долара.

Ваксината ще се появи на американския пазар тази седмица, твърдят от Merck.

Ваксината е съществена крачка по пътя на защитата на женското здраве, заяви Андрю фон Ешенбах, представител на Американското управление по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и лекарства (FDA).

FDA одобри производството и приемането на препарата Gardasil след половингодишни клинични тестове, в които участвали 21 000 жени от различни страни.

По данни на FDA по време на изпитанията (human papillomavirus - HPV), в резултат на която се появяват генитални брадавици, които от своя страна способстват за възникването на рак.

Предполага де, че папиломавирусните инфекции да причина за поне 70% от всички случаи на рак на шийката на матката, който след рака на гърдата е най-разпространен сред жените.

Според специалистите новият препарат работи срещу четири типа HPV.
Вече можем да включим най-злокачествените типове HPV и по-повечето видове рак на шийката на матката в списъка от заболявания, от които никой няма да боледува повече, заяви Алекс Азар, заместник-министър на здравеопазването на САЩ.


news.bg