Eлектронна здравна системаЕ-здравеопазването у нас ще се развива на три етапа. Това предвижда проектът на здравното министерство, публикуван на сайта на ведомството.

Първият е с краен срок 2015 г. и включва изграждане на национална здравно-информационна система, която ще постави основите на е-здравеопазването. В нея се включва анализ на текущото състояние на процесите в здравната система у нас – участници, процеси, отговорности, използвани информационни системи, информационните потоци. Анализ ще има и на очакваните взаимодействие с европейски здравни IT-системи, ще се идентифицира необходимата нормативна регулация. Предвижда се изграждането на четири регистъра, софтуерна среда за обмен на информация и електронен здравен запис. Тази част от проекта е на стойност 12 млн. лв. без ДДС.

С приключването на първия етап се очаква да е осигурена свързаност на максимален брой ключови регистри и информационни системи към средата на е-управлението.

Срокът за реализиране на втория етап е краят на 2017 г. В този период ще се реализират пилотни проекти за е-услуги, ще се разшири националната здравно-информационна система и ще се създадат механизми за анализи. Той ще струва 13 млн. лв. без ДДС

Третият етап се планира да бъде реализиран до края на 2020 г. В този период е-системата ще се надгражда и разширява, като се очаква ускорено въвеждане на е-услуги от повече администрации, подобрения на качеството за осигуряване на информация за вече съществуващи услуги и подобрения в организацията за комплексните услуги, които са в процес на внедряване. Тогава ще бъде изграден и резервен център за данни, ще бъде обхваната образната диагностика и телемедицината. Очаква се това да е най-скъпият етап от проекта, като заложената сума е 29 млн. лв. без ДДС.