имуностимулатори, имуностимуланти, витамини, грип

Използването на имуностимулатори е световна тенденция за намаляване използването на антибиотиците. Причината е, че прилагането им води до намаляване на имунната система и нарастването на резистентността на микроорганизмите към тях. Често настъпват и алергични реакции към антибиотиците.

За избягването на грипа, вирусолозите съветват да се приемат комбинация от имуностимуланти и витамини. Така организма стимулира собствените си защитни сили, за да се справи с дадена инфекция, без да увреди организма. За хората със силен имунитет грипът минава като леко заболяване, което отзвучава бързо, в противен случай вирусът може да доведе до по-сериозни усложнения – пневмония, бронхит, плеврит и т.н. Друга възможност срещу грипа е имунизацията. За рисковите групи се препоръчва комбинирана профилактика. Ваксината предпазва от даден вид вирус, а имуностимулаторите противовъздействат на вторичните бактериални инфекции и повишават имунитета. В предпазването от бактериални инфекции своето място имат имуностимуланти като "Бронховаксон" и "Респивакс". В аптечната мрежа може да се намери и "Имунооксипривент", който съдържа и интерферон и е под формата на капки за нос и очи или на крем. Медът и неговите продукти също могат да намерят място в имуностимулацията. Пчелното млечице "Апитонин" от 20 и 60 мг се приема между 30 и 60 дни в доза три пъти дневно по една капсула. Друг вариант е пчелният клей на капки. Той се пие в прясно мляко три пъти през деня от 10 до 30 капки.

ИМУНОСТИМУЛАНТИ

За имуностимулаторите, който изграждат защитата срещу бактериални инфекции, е характерно, че се пият по определена схема в продължение на няколко месеца. Приемът е добре да започне през есента. Допълнително укрепване на имунната система се постига с приемането на витамини. Най-подходящи са С, А, Е, Д. Витамините са необходими за правилното функциониране на организма, а при заболяване те са само спомагателно средство, за да може човек да се пребори с инфекцията. Най-сигурният и естествен вариант е да си набавите необходимото количество от плодовете и зеленчуците. Вариант е също и приемането на витамините, които са продават в аптеките.