пролестна умора, детоксикация, прочистване на организма, токсини в организмаПовечето хора знаят колко е важно да поддържат външната чистота на тялото си, но малко са тези, които се замислят за вътрешната му чистота. Вашето тяло работи непрестанно, за да поддържа всичките си функции. Затова е важно да се прави периодична детоксикация на организма и на дебелото черво, което ще подобри значително способността на тялото да се освобождава от метаболитните отпадъци и ще повиши усвояемостта на нутриентите от храната.

 

Натрупването на токсини в тялото може да бъде решаващ фактор при възникването на редица заболявания. Нашите тела имат естествени механизми за пречистване от токсини. Проблемът е в това, че съвременната среда и начин на живот натоварват тялото с необичайно големи количества токсини, с които то не може да се справи. Знае се, че хидротерапията на дебелото черво (колон хидротерапия) е особено ефективен начин за освобождаване от токсините
Още по темата Лекарствата все по-често докарват алергии!Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Бяло течениеМента

Токсините навлизат в организма ни по много пътища – чрез храната, която ядем, чрез замърсителите на околната среда, при прекомерно използване на ненатурална козметика, при непълноценно храносмилане и дори от различни паразити и гъбични инфекции в чревния тракт.

Съвременните силно преработени и далеч от естественото си състояние храни са честа причина за разрушаването на здравето. Дългогодишната консумация на чипсове, сладки, тестени изделия, консервирани и пушени меса, безалкохолни напитки и т.н. е нещо, за което физиологичните системи на човека не са пригодени и съответно им е непосилно да се справят с такова издевателство дълго време. Едно добро разтоварване и пречистване на храносмилателната система дава нови сили на организма за борба с вредните фактори и значително подобрява храносмилателните функции. Началото на пролетта е добро време за такова „пролетно почистване”.

Токсичните натрупвания в тялото често водят до умора, замъглено съзнание, преждевременно стареене, понижен имунитет и чести настинки и боледувания, болки в гърба, главоболие, запек, депресия, неприятна телесна миризма, силно желание за консумация на вредни храни, безсъние, алергии, кожни проблеми, хронични заболявания и състояния. Ако дълго време не се вземат мерки, тези натрупвания на отпадни вещества в тялото могат да причинят трайни поражения.

Освен колон хидротерапията е необходимо да се предприеме по-цялостен подход към пречистването, за да се постигне реално подобряване на здравето. Нужно е да се изхвърлят от менюто силно преработените, богати на трансмазнини храни, както и рафинираните захарни и тестени продукти. Диетата трябва да е богата на пресни плодове и зеленчуци, както и на висококачествени мазнини, протеини и въглехидрати.

Дори да промените хранителните си навици към по-добро, ако липсва двигателна активност, резултатите ще са незадоволителни. При физическа активност тъканите се насищат с кислород, който доставя нужните нутриенти до клетките, хормоналната секреция са регулира, произвеждат се цял комплекс от подмладяващи хормони, улесняват се процесите на изхвърляне на токсините от организма, подобрява се концентрацията и се излиза от състоянието на летаргия. Умората често е следствие именно от липсата или недостатъчната двигателна активност. Пролетта е особено подходящ сезон за „събуждане” на тялото, тъй като дава възможност за спорт на открито, а слънцето зарежда с енергия и настроение.

Какво се постига с пролетното пречистване на организма?

Правилните избори, които правите в ежедневието си по отношение на здравето си, се отблагодаряват за положената грижа. Увеличават се защитните сили на организма, подобрява се храносмилането и усвояването на полезните вещества от храната и хранителните добавки, увеличава се енергията (заради намаленото количество токсини), увеличава се капацитета на органите и тъканите за самовъзстановяване, постига се цялостно ревитализиране и подмладяване, подобрява се външният вид, кожата придобива по-здрав и свеж вид. Не на последно място се възвръща и психологическият комфорт или поне онази част от него, която е била причинена от последиците от нерационалния начин на живот.

пролестна умора, детоксикация, прочистване на организма, токсини в организмаСъчетавайки и спазвайки съветите, вие ще помогнете на тялото си да се освободи от токсините:

1. Пийте по 2-3 литра вода (натурална, минерална, пречистена) на ден, плодови и зеленчукови сокове, плодов чай.

2. Забравете за съществуването на алкохола.

3. Опитайте се да ядете колкото можете повече плодове и зеленчуци. Яжте ги под формата на салати, сокове-фреш, леко задушени със зехтин, варени, покълнали, сушени, с кисело мляко (обезмаслено). Готвенето на пара е идеален здравословен начин за приготвяне на зеленчуците като единствено картофите не е препоръчително да се готвят по този начин. Имайте предвид, че в началото, когато започва детоксикацията в организма ви можете да страдате от леко главоболие. В такива случаи масажирайте слепоочията с масло от лавандула, а ако болките са по-силни, ще имате нужда от спкойствие и почивка. Опитайте се да поспите, а ако болката все пак не отминава, вземете аспирин или парацетамол (но прибягвайте до лекарства в краен случай).

4. Наблегнете на храните с ниско съдържание на протеини като грах, леща, пиле, яйца и в по-малки количества червено месо. Избягвайте баниците, сладкишите и пържените храни, които са трудноснилаеми. Включете в диетата по възможностповече ядки, соя, грах и леща, за които споменах по-горе.

5. Правете си малки похапвания през деня, но по-често, като за предпочитане са ядките (но не солени). Те са чудесна храна в този случай. След като приключите с диетата (опитайте се да я приложите поне за 2 седмици), резултатът няма да бъде налице веднага, но ще започнете да се чувствате по-леко. Желателно е и занапред да ограничите количеството на храната, която не сте