Аспирин, астма, плацебо
Аспиринът предпазва от астма

Американски учени установиха, че хората, които редовно пият аспирин, имат по-малък риск да заболеят от астма, предаде Ройтерс, като цитира изследване, публикувано в сп. Thorax.

Екипът на д-р Тобаяс Кърт от болницата "Бригам енд уиминс" и Харвардския медицински институт в Бостън е установил, че за жени, които през ден вземат малка доза аспирин (100 мг), има 10% по-малка вероятност да развият астма 10 години по-късно, отколкото за жени, които пият хапчета плацебо.

Изследването върху 37 000 здравни работнички на възраст 45 и повече години, които в началото не са имали сериозни заболявания, алергии или астма, подкрепя резултати от други експерименти. Те сочат, че мъже, които всеки ден пият аспирин, също по-рядко развиват астма.

Известно е, че аспиринът може да засили симптомите на някои пациенти с астма, но новото изследване показва, че ниска доза от лекарството предпазва от астма. Сред жените от изследването, които са пили аспирин, 872 са развили астма 10 години по-късно, а сред жените, приемащи плацебо, астма са развили 963 дами.

Учените отбелязват, че пълните жени с индекс на телесната маса 30 или повече, не са имали полза от аспирина. Предполага се, че аспиринът потиска активността на химичните съединения, отговорни за възпаленията и хипер реакцията на дихателните пътища, характерна за астмата. БТА

actualno.com