Капки под езика убиват алергиятаС имунотерапия ще прогоните хремата и обривите за 8 г.

Сълзене на очите през пролетта, кихане, хрема, обриви. Това са само някои от симптомите на алергията. Тя е на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Над 40% от цялото население на планетата има непоносимост към нещо. Освен че причинява временно неразположение, алергията понижава качеството на живот на пациентите. Те се изморяват лесно, не спят добре и не са напълно активни както на работа, така и в общуването си с хората. "Заради това казваме, че алергията е социално значимо заболяване", обяснява акад. д-р Богдан Петрунов, имунолог-алерголог в Националния център по заразни и паразитни болести, София.


Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата все по-често докарват алергии!Хрема - Симптоми и Лечение при хремаМента Алергията може да се появи в различни етапи от живота на човек. Както в ранна детска възраст, така и доста по-късно. Хубаво е пациентите да знаят, че има сравнително точна "формула", с помощта на която да разберем дали сме предразположени към алергии. Ако никой от родителите не е проявявал алергични реакции, вероятността детето да има такива е 15%. В случай че единият родител е чувствителен към нещо - шансът е 40%. Ако и двамата родители са алергични, рискът се покачва до 60%. Така лесно всеки един може да определи дали да посети алерголог за профилактичен преглед или не. "Разбира се, в случай че няма никакви съмнения за алергични прояви, няма смисъл пациентите да се изследват. Ако настояват, ние няма да им откажем, но понякога е излишно", обяснява д-р Мария Стаевска, интернист-алерголог в Клиниката по алергология и астма, УМБАЛ "Александровска".

Често пъти различните алергични прояви се потискат, като максимално се ограничи контактът със съответния алерген. Понякога това е възможно. Ако например имате алергия към котка или куче, проблемът се решава лесно. Просто

трябва да махнете животното

Далеч по-труден е проблемът с алергията към полени. В този случай колкото и да се опитвате да се изолирате от алергена, ще ви е много трудно, защото особено през пролетта полените са навсякъде около нас. Този тип алергии по-често се потискат за определен период от време, но не се лекуват трайно.

Далеч по-ефективен метод се оказва десенсибилизация. "При нея се лекува причината за алергията, което се състои в постепенно привикване на организма към алергена, отговорен за алергичната реакция", обяснява д-р Стаевска. Другото име на десенсибилизация е имунотерапия.

Имунотерапията най-просто казано е начин да се "излекува алергията", който е или инжекционно, или с поставяне на капки под езика (сублингвално).

При първия метод се прави курс с инжекции които съдържат именно алергените, към които е чувствителен пациентът. Това лечение има няколко недостатъка. Първо може да е доста неприятно за хора, които имат страх от игли, убождане или болка. "Вторият по-голям проблем е, че при инжекционния метод може да даде алергична реакция - тоест да се получи друга алергия", обяснява д-р Стаевска.  Сублингвалната имунотерапия е съвсем нов метод за България. Той навлиза у нас едва преди 4 г. При него се поставят капки под езика на пациента, като първоначално дозата се увеличава - започва с 1 капка, после 2, 3 и т.н. Предимствата на този метод са удивителни - няма убождания от игли, но най-важното - не може да се получи вторична алергична реакция. При сублингвалния метод такъв риск няма. Предимството на този метод е, че ефектът от терапията се задържа до 8 г. след провеждането й. Тя е малко по-скъпа, като

на месец излиза около 60 лв.

Целият курс на лечение, който трае около 6 месеца при поленовите алергии излиза между 270 и 400 лв. Но в следващите няколко години пациентът не дава никакви пари за лекарства . Като дойде пролетта, пациентите нямат никакви проблеми, добре са и нямат нужда от никакви лекарства . "В световен мащаб има такава фармакоикономика - да се види кое е по-ефективно и излиза по евтино. Оказва се, че имунотерапията излиза по-евтино, защото не се купуват лекарствата

по време на сезона", обяснява д-р Стаевска. Според нея в България хората са на двете крайности, като стане дума за лечение на алергиите - или отказват категорично, или са прекалено настоятелни. "Всеки, който не харесва как организмът му реагира на околната среда, смята, че трябва да отиде на алерголог. В същото време истинските алергии остават на заден план", шегува се д-р Стаевска. Според нея един от най-големите проблеми, свързани с алергиите, остава липсата на диагностика.

Октомври е най-подходящият месец за кожно-алергичните проби. Те са най-лесният и евтин метод за диагностика, като постигат висока точност. Диагностицирането може да се случи по няколко начина - проби с одраскване, инжектиране на алерген в кожата или проби с нанасяне на алергена върху кожата. Най-разпространеният метод е така нареченият "prick-тест" или тестът с убождане. При него се разграфява предмишницата на пациента и на отделните места се поставят капки от алергенните екстракти. После се правят леки, безболезнени убождания

В следващите 20 минути пациентът трябва да държи ръката си в хоризонтално положение. След изтичане на времето се отчитат резултатите. Ако на местата, където е било убождането, има образувани пъпка, значи пациентът има чувствителност към съответния алерген.

Българското дружество по алергология организира безплатни консултации през месец октомври в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен и Пазарджик. В по-големите градове прегледите ще се извършват в различни кабинети и на няколко дати. Ако се съмнявате, че сте алергичен към нещо, но не успявате да отделите средства за преглед, трябва да се запишете предварително по телефона. "Местата и часовете за прегледи са ограничени", предупреждава д-р Стаевска.

Радослава Йорданова, в. Стандарт