Глухарче - Действие и приложение:

Билката има жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо и пикочогонно.

 

В ранна пролет пресните листа на растението се използуват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Те се използват и при приготвяне на лекарствени форми. Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.

 

Обуславят благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използват се за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести.

Глухарче - Описание:

ГлухарчеМногогодишно тревисто растение, високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стъбло, на върха, на което се намира една цветна кошничка. Листата са с неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове, насочени към дръжката. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Обвивката на кошничката е с три реда зелени листчета, като най-външните са извити надолу. При лошо време и нощем кошничките се затварят. Плодът е елипсовиден, на върха с хвърчилка от дълги бели власинки. Растението развива късо коренище, което преминава в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента.

Глухарче - Използвани части:

Използват се корените (Radix Taraxaci), събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват сe от пръстта и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават, докато при пречупване престанат да отделят млечен сок.

Глухарче - Начин на употреба:

Използва се извлек, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените влизат в състава на много билкови чаеве.

Глухарче - Лечебни съставки


Още по темата АвитаминозаАтеросклерозаХолециститРъцете подсказват от какво страда организмът ниЛенено масло и здраветоЕчемик при децаКорените съдържат горчивите вещества с гликозиден характер - тараксацин и т факсацерин, които са с неизучен химически състав; около 40% инулин, който през пролетта е само 2%: слузни вещества, каучук, органични киселини, смолисти вещества, тритерпенови съединения от β - амиринов и лупеолов тип, β - ситостерол и стигмастерот и около 18% захари.

Глухарче - Къде се среща?

Расте из цялата страна по песъчливи места, из ливадите и пасищата, край пътищата, по зелените площи на паркове и градини.