Ленено масло, ленено семе, омега-3, мастни киселини, омега-6

Какво представлява лененото семе?

Лененото масло идва от семената на растението ленЛененото масло е прозрачно-жълта течност, извлечена от изсушени сурови семена на растението. Лененото масло се приготвя чрез процеса на студено пресоване, при който се запазват омега-3 мастните киселини, които са много важни за човешкия организъм.

В лененото семе се съдържат:

  • омега-3 алфа-линоленова киселина (над 50% от всички мазнини)
  • омега-6 линолова киселина
  • мононенаситената олеинова киселина
  • наситените палмитинова и стеаринова

Лененото масло съдържа омега-3 във формата на алфа-линоленова киселина (ALA). Но човешкото тяло не е особено ефективно при преобразуването на ALA. Затова често се препоръчва комбиниран прием на ленено заедно с рибено масло, защото то съдържа също така докозахексаонова (docosahexaenoic acid - DHA) и ейкозапатеонова киселина (eicosapentaenoic acid – EP.


Още по темата Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIАтеросклерозаГлог И рибеното, и лененото масло съдържат есенциални мастни киселини (ЕМК). Те са нужни на тялото ни, но самият организъм не може да ги синтезира, затова трябва да ги приемаме допълнително чрез храната.

Есенциалните мастни киселини подпомагат репродуктивната, имунната, нервната и сърдечно-съдовата система. Омега-3 и омега-6 киселините са двете основни групи на ЕМК.

Тялото ни има нужда от тях, за да произвежда и "поправя" клетъчните мембрани, както и за синтеза на простагландините - химикали, подобни на хормоните, които могат да се намерят във всяка клетка от организма ни.

Дефицит на ЕМК не бива да се допуска. При наличието му се забелязват преждевременно стареене, стрес, податливост към болести и зарази. Като цяло тялото ви отслабва физически.

За какво е добре да приемаме ленено семе?

Ленено масло, ленено семе, омега-3, мастни киселини, омега-6

Хората поемат ленено семе най-вече, когато имат проблеми с обмяната на веществата. Доказано е, че лененото семе има слабително действие и се отразява много добре на перисталтиката. Действието му е меко, което означава, че ако нямате проблеми със стомаха, няма да усетите значителна промяна.

Поради пречистващото си действие, лененото семе е много полезно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане. Има противовъзпалителен ефект и възпрепятства всмукването на животинския холестерол.

Добре е да се поема при болест на Алцхаймер, атеросклероза, затлъстяване и висока кръвна захар. Лененото семе е много полезно за болни с нарушена обмяна на мазнините.

Клиничните проучвания показват, че лененото масло и други омега-3 мастни киселини могат да бъдат полезни при лечението на редица заболявания.

Високото ниво на холестерола

Доказано е, че Омега-3 мастните киселини притежават уникалната способност да намаляват нивата на холестерола като едновременно с това смекчават действието на наситените мазнини в диетата ни. Освен това Омега-3 мастните киселини помагат достигнатите здравословни нива на холестерола и триглицеридите да се поддържат във времето.

Сърдечни заболявания

Ленът се бори успешно със сърдечно-съдовите заболявания. Било установено, че мастните киселини тип омега-3 намиращи се в лена снижават риска от инфаркти и инсулти

Синдром на Сьогрен

Изследвания установяват, че при 1 - 2 гр ленено семе на ден можеда подобри симптомите на сухота в очите при хора със синдром на Сьогрен. Синдром на Сьогрен е автоимунно състояние, при което имунната система атакува жлези в тялото, които произвеждат влага, като слюнчените и слъзните жлези.

 

Възпаления, свързани с подагра, лупус и болки в гърдите:

Омега-3 мастни киселини ограничават процеса на възпалителната реакция, свързана с тези условия.

Контролиране на запека, хемороиди, камъни в жлъчката и дивертикуларни нарушения:

Тъй като те са с високо съдържание на хранителни влакна, смляно ленено семе може да спомогне за облекчаване на преминаването на изпражненията и по този начин освобождава запека, хемороидите и дивертикуларно заболяване.

Акне, екзема, псориазис, слънчево изгаряне и розацеа:

Есенциалните мастни киселини в лененото масло са до голяма степен отговорни за лечебната му сила.

Намаляване на риска от рак и защита срещу последиците от застаряването на:

Съдържанието на лигнани в лененото масло, изглежда играе важна роля в защитата срещу рак на гърдата, на дебелото черво, на простатата, а може би и рак на кожата. Въпреки, че са необходими по-нататъшни проучвания, изследвания, предприети в Университета на Торонто показват, че жените с рак на гърдата, независимо от степента на раковата инвазивност, могат да имат полза от лечението с ленено масло.

Менопауза, менструални спазми, женски стерилитет и ендометриоза:

Тъй като хормоно-балансиращите лигнани и растителни естрогени  в лененото масло помогат за стабилизирането на женското естроген-прогестерон съотношение, те могат да имат също благотворен ефект върху менструалния цикъл, както и облекчаване на симптомите на перименопаузата и менопаузата.

Ленено масло, ленено семе, омега-3, мастни киселини, омега-6

Налични форми:

Лененото масло се предлага в течно състояние и софтгел капсули. Като всяко масло, маслото от ленено семе може да гранясва, ако не е в хладилник. Изисква се специална опаковка, защото топлината, светлината и кислорода, могат да унищожат здравословните му функции.

 

Не забравяйте да купите ленено масло добавки, направени от реномирани фирми, които да удостоверят, че техните продукти са свободни от тежки метали като олово и живак.

За деца

Говорете с Вашия лекар преди да давате ленено масло на дете под 18 години.

За възрастни

Вземете 1-2 супени лъжици дневно, или 1-2 капсули дневно. Лененото масло се използва често в течна форма, която съдържа около 7 грама ALA на 15 мл (1 супена лъжица), и съдържа около 130 калории.