Тиква Тиква - Действие и приложение:

Семената на тиквата притежават диуретично, противовъзпалително, жлъчегонно, леко слабително и антихелминтно (благодарение на кукурбитина) действие. Използват се при заболявания на простатата (простатит, аденома на простатата) и пикочния мехур, против тении и кръгли глисти (в сурово състояние). Тиквеното масло е полезно за сърдечносъдовата система, хормоналния баланс и доброто състояние на кожата, ноктите и косите. Плодовете са добро отводняващо средство при сърдечни и бъбречни проблеми.

Странични ефекти. Обикновено не се наблюдават.

Тиква - Описание:

Едногодишно пълзящо тревисти растения, Стъблото на тиквата е влачащо се и достига на дължина до 4 - 5 метра. То е цилиндрично или ръбесто, цялото покрито с остри и твърди бели космици. Листата имат кухи, дълги дръжки и големи петури. Понякога те са. разположени толкова наблизо едно до друго, че земята не се вижда от тях. И не само земята. Често те закриват цветовете така, че пречат на пчелите да ги открият, за да смучат сладък нектар от тях и да ги опрашват. Жълтите или оранжеви цветове на тиквата са едри. Мъжките цветове са разположени на дълги и тънки дръжки, а женските - на сравнително дебели и къси. На едно и също растение се намират и женски, и мъжки цветове. Плодовете обикновено са едри и валчести, кората им е дебела и корава, жълта, оранжева, белезникава или сиво-синя, а месестата част - нежна и дебела. На цвят тя бива жълта, жълто бяла или кремаво бяла, оранжева и жълтеникаво оранжева. Семената също са различни по цвят и форма: бели, матовобели, светлокафяви; плоски или елипсовидни.


Тиква - Използвани части:

Зрелите семена (SemenCucurbitae) и месестата част (PulpaCucurbitae).


Тиква - Начин на употреба:


Още по темата Простатит - възпаление на простатната жлезаОтслабване - за и против медикаментите за отслабванеРъцете подсказват от какво страда организмът ниЗа ползите от разтоварващите дниСолта: добрата и лошатаЧай от мента лекува лакомия - тежест в стомаха, корема Против паразити: 100-200 г. обелени и добре изсушени семена се изяждат сурови или се размачкват с вода, за да се получи течност, подобна на мляко, която се приема наведнъж. После се взема очистително.

Диетологично: Когато се употребяват дълго време, тиквените семки се ядат в по-малки количества – до 50 г на ден.

Готови продукти

Тиквено семе или масло съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Виталисмел Седатив, Виталисмел Детокс, Виталисмел Нефро, ЕДЛикуид Мейл Актив комплекс, Апростин, Артум, Кукурбита перли, Монолит, Омега-Мен, Прост-Ербе, Проставит, Простагард, Простазан, Смалмитол, Ферофорте, Фитовит антистрес и др.
 

За външна употреба:Балансиращ кожен крем Ойл баланс; някои масажни масла.

Съчетания

Обикновено с фитосредства за простатната жлеза: леска, ветрогон, дребноцветна върбовка и др.

Несъвместимости

Обикновено няма, но при употребата на тиквеното семе против глисти редица субстанции могат да намалят действието му, ако се приемат заедно с него, или скоро преди или след това.
 

Тиква - Лечебни съставки:

Семената съдържат растителни мазнини (богати на полиненаситени мастни киселини), различни аминокиселини, вкл. кукурбитин, органични киселини, белтъчни вещества, тлъсто масло и смолисти вещества, фитостероли (делта-7стерин), витамини от групата В, вит. С, каротиноиди, много минерали, особено калий, магнезий, цинк, селен и др. Плодът съдържа още захари, пектин, калций, калий, желязо, фосфор и др.
 

Тиква - Къде се среща?

Култивира се на много места в страната. Прозхожда от Америка.