Простатит лечение, Простатит, Простатит Лекарства. Възпаление на простатната жлеза

Какво представлява Простатит?

Причини за възникване на Простатит?

Какви са симптомите при Простатит?

Лечение на Простатит

Лечение на простатит с билки

Какво представлява Простатит?

Простатит е възпалителното заболяване на простатната жлеза. Простатита протича в остра и хронична форма.

Причини за възникване на Простатит?

  Причини за Остър бактериален простатит

 • Острият бактериален простатит е инфекция на простатата, обикновено причинена от някои от бактериите, които предизвикват инфекции в пикочния мехур. Инфекцията може да възникне в резултат от полов акт.

►Причини за Хроничен бактериален простатит

 • Хроничният бактериален простатите рядко заболяване, при което в простатата протича възпалителен процес. В някои случаи обаче инфекцията се задълбочава.

►Причини за Хроничен простатит без следи от инфекция

 • Причината за появата на хроничния простатит без следи от инфекция е все още неясно дефинирана.

►Причини за Асимптоматичен възпалителен простатит

 • Причината за възникване на състоянието също е неизвестна.

Какви са симптомите при Простатит?

Съществуват четири вида простатит:

 • остър бактериален простатит
 • хроничен бактериален простатит
 • хроничен простатит без следи от инфекция
 • асимптоматичен възпалителен простатит 

Остър бактериален простатитсимптоми

 • повишена температура
 • втрисане
 • треперене

Хроничен бактериален простатит – симптоми

 • Хроничният бактериаленпростатит протича без видими и осезаеми симптоми

Хроничен простатит без следи от инфекция – симптоми

 • Състоянието е известно още като синдром на хроничната тазова болка и се характеризира с периодична болка в таза, тестисите, без следи от инфекция в пикочния мехур. В следствие на заболяването може да възникне болезнено уриниране или еякулация, както и неспособност за ерекция.

Асимптоматичен възпалителен простатит – симптоми

 • Асимптоматичният възпалителен простатит няма конкретни симптоми.

Диагностика на остър бактериален простатит


Още по темата Червена боровинкаЧерен бъзФизическият преглед се изразява в щателно изследване на скротума, тестисите, епидидима, слабините и средната част на гърба, където са разположени бъбреците, в търсене на следи от възможна инфекция. При провеждане на ректален преглед може да се установи наличието на оток и влага – симптоми на протичащ остър възпалителен процес. Лабораторните тестове включват изследване на урина в търсене на бели кръвни телца и бактерии, говорещи за протичаща инфекция. Резултатите от този тип тест стават ясни след около седмица. Те помагат за определяне на типа антибиотик, подходящ за лечение на заболяването или за предписване на алтернативен медикамент, в случай че симптомите не отшумяват.

Диагностика на хроничен бактериален простатит

Заболяването се открива след направата на анализ на урина. По този начин заедно с урината се извлича и попадналата в нея простатна течност. Прави се посявка на взетата проба. При този вид простатно заболяване се прави и кръвен тест, наречен външен простатен антиген. Тестът е предназначен за ранна диагностика на рак на простатата, но може да се използва и при наличие на възпалителен процес в простатата.

Диагностика на хроничен простатит без следи от инфекция

За да се диагностицира хроничния простатит без следи от инфекция, симптомите на заболяването трябва да са налице поне от три месеца. Причината за появата на хроничен простатит без следи от инфекция е все още неизвестна. Това е обезсърчаващо състояние както за пациента, така и за лекуващия лекар, тъй като не подсказва какви точно тестове трябва да бъдат направени с цел изолиране на причината за заболяването. Много често диагнозата се поставя на случаен принцип, тъй като резултатите от тестовете на кръв и урина, рентген и ултразвук са нормални, а в същото време пациентът продължава да има оплаквания.

Диагностика на асимптоматичен възпалителен простатит

Този тип простатит не се характеризира с конкретни симптоми. Когато се правят рутинни лабораторни тестове, в урината има бели кръвни телца, признак за възпаление, но не се изолират бактерии, които могат да бъдат асоциирани с това възпаление.

 Лечение на Простатит

Лечение наостър бактериален простатит

Острият бактериален простатитсе лекува с перорални антибиотици, по лекарско предписание, обикновено е медикаментозно. В домашни условия лечението изисква прием на голямо количество течности, употреба на болко-успокоителни и почивка. В случай че пациентът е тежко болен или със слаба имунна система (например в следствие на химиотерапия или СПИН), може да се наложи хоспитализация и прилагане на интравенозно вливане на антибиотични медикаменти.

Простатит. Лечение и симптомиЛечение на хроничен бактериален простатит

Хроничният бактериален простатит се лекува с помощта на антибиотици. Терапията продължава поне осем седмици. Дори след провеждането на подходяща терапия този тип простатит може да се появи отново. Не е ясно защо, но е възможно това да се дължи на неправилно изпразване на пикочния мехур. Дори малко количество застояла урина може да предизвика рецидив на инфекцията. Състоянието може да бъде предизвикано и от доброкачествена простатна хипертрофия, камъни в пикочния мехур или камъни в простатата.

Лечение на хроничен простатит без следи от инфекция

Лечението на хроничния простатит без следи от инфекция цели облекчаване и контрол над хроничната болка и може да включва физиотерапия, усвояване на техники за релаксация, както и прием на антидепресанти. Възможните за приложение в този случай медикаменти.

Лечение на асимптоматичен възпалителен простатит

Този тип простатит не изисква прилагането на лечение. При пациентите, подложени на изследвания за безплодие, възпалението може да бъде третирано с нестероидни противовъзпалителни лекарства и антибиотици.

Лечение на простатит с билки

Може да използвате следните билки за лечение и облекчаване на симпоти при простатит: