Главоболие, чувство за тежест в стомаха и изостряне на здравословните проблеми - това са малка част от последствията на кулинарните фиести.Главоболие, чувство за тежест в стомаха и изостряне на здравословните проблеми - това са малка част от последствията на кулинарните фиести. За повечето хора около празниците те са неминуеми и затова съвсем не са рядкост възклицанията "Как се натъпках!".

Негативните последствия обаче не се изчерпват само с дискомфорт за няколко дни, категорични са специалистите. Много често злоупотребата с храна причинява хронични заболявания, които трудно могат да бъдат излекувани.


Проблемът се усложнява допълнително от факта, че преяждането често пъти е не само около празниците.

Повечето хора нямат възможност да се хранят здравословно през деня и затова най-често вечер наваксват пропуснатото. При това си хапват обилно не толкова от глад, колкото от стрес, търсейки в храната отдушник на емоциите си.


Оплакванията след това варират от подуване на корема и тежест до гадене и затруднено дишане.

Ситуацията се усложнява от факта, че когато приетата храна е богата на мазнини, изпразването на стомаха е забавено, както и процесът на смилане на храната в чревния тракт.


Всъщност симптоми на гадене и повръщане се срещат по-често при хора, които се подлагат на строги диети и чиито размери на стомаха са по-малки, обяснява сайтът www.puls.bg. Специалистите са категорични, че към бурни вакханалии на масата по празниците са склонни именно хора, които през останалото време гладуват.

Те трябва да внимават особено с шоколадовите изделия и алкохола, тъй като понижават тонуса на сфинктера между хранопровода и стомаха.


Често срещано последствие след празничното преяждане е жлъчната криза, както и острият панкреатит, който настъпва най-често след прекалена консумация на спиртни напитки.


Сериозно внимание на диетата си трябва да обърнат страдащите от диабет и стенокардия, тъй като прекаленото задържане на софрата при тях има много по-сериозни последствия. Повишаването на серумните липиди, триглицеридите и кръвната захар нарушава значително баланса в организма им и затова диетата им трябва да бъде спазвана въпреки изкушенията на празничните изкушения.

Солената храна допълнително увеличава риска от хипертонична криза, а на месо - на пикочна киселина, което пък провокира развиването на подагра.Заради всичко това лекарите са убедени, че празничният хранителен синдром далеч не се изчерпва с подут стомах за няколко часа. Затова съветват да се прилагат няколко трика с които хората да си спестят усложненията след кулинарните злоупотреби.


Сред най-популярния съвет е пиенето на 7-8 чаши минерална вода преди празничната вечер, както и консумирането на няколко малки нискокалорични порции, с които да се излъже гладът. Идеалният вариант е те да бъдат богати на фибри, които създават чувство за ситост и предпазват от преяждане.


По време на празничната вечеря е добре консумирането на ядките да става самостоятелно, тъй като смесването им с други храни затруднява храносмилането. Голяма грешка е и напъването да се изяде остатъкът от храната, "за да не се хвърля". При всички случаи е неразумно човешкият организъм да бъде ползван като кошче за отпадъци.


Ако все пак не сте издържали на изкушенията, бихте могли да прочистите организма си с много течности - най-вече чай от мента, розмарин или зелен чай, както и на зеленчукови сокове. Ментолът от етеричното масло възбужда съдовия и дихателния център. Водни и алкохолни извлеци от ментата оказват успокояващо, обезболяващо, противовъзпалително действие.

Особено добре след гастрономическите вакханалии се отразяват фрешовете от лимони, моркови и ябълки. При гадене лекарите препоръчват зеленчуковите бульони, приемани поне по няколко пъти на ден.

Периодът на разтоварване може да продължи около седмица, но е излишно да се гладува напълно. Като всяка крайност в природата и тази има своите негативни резултати.

standartnews.com