Билки и витамини за косаПадането на косата е естествен процес, но когато падащите косми превишат нормата - 50 - 80 дневно и не се наблюдава тяхната замяна, става въпрос за косопад.

Причина за оплешивяването могат да бъдат – нарушена обмяна на веществата и кръвообращението, недостатък на белтъчини, микроелементи, витамини, въздействие на вредни екологични фактори, бои за коса и други.

За поддържане на косата за предпочитане са билките и природните продукти, които съдържат различни вещества, които хранят, стимулират или я лекуват. Те са лесно приложими в домашни условия.

Бръшлян: Една супена лъжица нарязани листа се варят 10 мин. в половин литър вода. След като изстине, се прецежда и с памук напоен с тази отвара се овлажняват кожата на главата и самата коса всяка вечер в продължение на месец.

Игликата предотвратява до известна степен косопада и намалява лющенето на скалпа. В нея се съдържа мазнина наречена гама-линоленова киселина, която помага при кожни алергии, тъй като действа противовъзпалително. Приема се 1 литър чай от тази билка три пъти на ден.
 Маслото от лен съдържа вещество, също може да спомогне за подобряване състоянието при косопад.

Репей: 20 гр. нарязани корени от репей се варят в 0,5 л вода 15 мин. След изстиване отварата се прецежда и с нея се натриват корените на косата, след което косата се изплаква. Това се прави 3-4 пъти седмично.

Липсата на витамини, правилно хранене и минимум движение също допринася за проблемната коса. Можеш да помогнеш ефективно в ситуацията, ако използваш естествени източници на красота, основно витамините от група B, а също и А, Е и С.

Стимулиращ и тонизиращ шампоан срещу косопад


Още по темата Ечемик при децаДепресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.Есенен косопадАвитаминозаОбикновено изтравничеВитамин С – спомага за кръвообръщението на кожата на главата, тоест косата се храни пълноценно и се предотвратява косопада.

Витамин А - спомага да се възстанови структурата на повредената коса, придава блясък и еластичност.

Витамин Е - недостигът на витамина се отразява на растежа на косата и дори става причина за косопад.

Витамин В2 – липсата му в организма се наблюдава, ако скалпа е мазен, а краищата на косата са сухи.

Витамин В3 – При недостатъчност на този витамин косата изглежда зле и дори расте бавно и посивява по-бързо. Този витамин отговаря за пигментацията.

Витамин В5 - укрепва корените й и подобрява храненето с кислород на косата.

Витамин В6 – липсата му в организма се наблюдава себорея и сухота на кожата

Витамин В9 – подпомага бързия растеж на косата и за гъстотата й способства витамин В9.

Витамин В10 - Помага за поддръжката на хубав цвят и предпазва от ранно посивяване.

Витамин В12 - косопадът и сухотата са признак на недостиг на Витамин В12
 
Витамин Вс (фолиева киселина) - оказва важно влияние върху растежа на косата. Съдържа се в зеленчуците, черния дроб и бирената мая.