Онкоболниците в страната се подготвят за новия ред, по който техните пациенти ще се снабдяват с медикаменти. Връчват указания какви изследвания трябва да си направят, за да получат протоколи, които ще заверят в здравната каса, а след това срещу тях личните доктори ще им изпишат рецепти, за да си получат лекарствата.

От здравното министерство твърдят, че новата система ще скъси пътя на медикаментите до болните. Ето и мнението на Татяна Костова от Пловдив какви пречки създава за нея новият ред.

Оперирана съм от рак на гърдата преди 5 години и оттогава провеждам медикаментозно лечение. До преди 3 г. приемах лекарство, от което получих увреждания чернодробни, жлъчни, сърцебиене. Терапията ми бе променена и започнах да пия друг препарат, който ми понася добре.

Сега с ужас установих, че за да продължа да го получавам, от другия месец ще трябва да доплащам по 130 лв. на месец. Имам право и на безплатни таблетки на трети препарат, но той е нов за мен и не знам дали ще го понеса. С това не са наясно и лекарите. В същото време с моите доходи не бих могла да си позволя да плащам по 130 лв. на месец, тъй като заплатата ми е 300лв., а пенсията от ТЕЛК - 150 лв. И сега плащам по 60-70 лв. от джоба си за препарати, подсилващи имунитета, за костната система, защото без тях няма да мога да изляза от къщи, а те не се отпускат безплатно.

И това не е всичко - от пловдивския онкодиспансер вече ми връчиха лист, с който ме задължават за месец да си направя около 15 изследвания - кръвни, рентген, мамограф, ехограф и какво ли още не. Ужасих се, защото за тях личният лекар трябва да ми даде направления, а той обикновено няма. Как да съм сигурна, че ще успея да мина през всички кабинети и лаборатории за месец? Ами ако ме планират след 40 дни, без лечение ли ще остана, или пак ще трябва да се моля на познати? Дори нещата с изследванията да станат, ще трябва да получа протокола и да се наредя на опашка пред здравната каса за заверка. Не разбирам защо ни пращат да чакаме и защо това не се прави служебно, както беше досега?!

Защото системата трябва да ни смачка и унищожи. Аз съм на 50 години, но има възрастни пациенти, над 7080 години, които чух да казват, че се отказват от лекарства и ще карат, докато издържат.

В последните дни ни сюрпризираха от онкоцентъра в Пловдив, че министерството отпуска по 80 лв. за един преглед с изследвания за цялата година. Ако не е достатъчен, ще трябва да сме готови пак да плащаме.