Общо 15 лекарства продължава да купува здравната каса с парите от вноските ни на надути с до 430% цени, въпреки всички шумно обявени мерки, взети от здравния министър Десислава Атанасова  през последните месеци.

Това показва докладът на временната комисия в парламента, която трябваше да разнищи причините за рекордното поскъпване на лекарствата, основно за най-тежките заболявания, от 2010 година насам. Атанасова заяви, че ще даде доклада на прокуратурата, въпреки че колегите й от ГЕРБ отхвърлиха това предложение в парламента. От здравната каса се оправдаха за пилеенето на парите с това, че законите и наредбите не им позволяват да задължават производителите да правят отстъпки.Цени на лекарства Така например, в средата на миналия месец здравната касае поканила 1 46 фирми на преговори, за да намалят цените на част от лекарствата. Две седмици по-късно едва двама производители са откликнали на молбите. Резултатът по-ниски цени на три медикамента.

Одит на Сметната палата пък показа, че в годините между 2006 и 2009 пари за лечение на раково болни са пренасочвани на чиновнически заплати в здравното министерство.

Не се сърди, човече

Петя ЛИКОВА

Скандалната издънка с лекарствата на иначе тежката ръка на държавна регулация продължава с пълна сила. Единственото, което се иска от т.нар. институции, е да създадат механизми, които да гарантират, че парите, които вливаме в хазната под формата на данъци и осигуровки, се харчат разумно.

Държавата е като едно голямо домакинство и както всеки от нас прави и невъзможното, за да напазарува най-много и качествено с най-малко средства, същото се предполага, че трябва да прави и властта.

Да ама не. Големи и не чак толкова големи фармацевтични производители буквално се подиграват с пазаруващите за нас лекарства чиновници и лошото е, че дори не можем да им се сърдим. Могат - правят го.

Кой от нас не би вдигнал цената на продукта си със стотици проценти, ако от другата страна го купуват без проблем?

МАЯ МАНОЛОВА ЗА ДОКЛАДА: КРИЯТ ЩЕТАТА ЗА БЮДЖЕТА

От "Коалиция за България" обявиха че няма да подкрепят доклада. „Вместо да посочи с колко е ощетен бюджетът на НЗОК  и Министерството на здравеопазването за лекарства, тази комисия замаза и причините, и размера, и отговорните за това лица", каза депутатът Мая Манолова.