Аптеките, които работят по договор с НЗОК, от 2013 г. ще имат лимити за обработване на рецептурни бланки. За отчетен период от 15 дни, магистър-фармацевт на 8-часов работен ден ще може да обработва по 660 рецептурни бланки. Това ще бъде записано в новия типов договор между аптеките и здравната каса, който е бил договорен вчера, съобщи председателят на БФС Мирослав Ненчев. Ненчев обясни новото изискване с усилия за подобряване качеството на фармацевтичната услуга.

Според новите правила за магистър-фармацевтите, които едновременно са и собственици на аптеки, ще се приема, че може да работят и по 12 часа дневно, така че за тях лимитът на рецептурните бланки се качва на 990 за 15 дни, обясни Ненчев. Договорено е в населени места, където само една аптека е сключила договор с касата, да може да се разрешава със съгласието на директора на РЗОК за 3 месеца в рамките на една календарна година тази бройка да се завиши с до 30%.Аптеки и НЗОК

Категорично против новите изисквания обаче се обяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него нововъведенията само ще затруднят достъпа на пациентите до лекарства. С тях се цели преливане на пациенти от едни аптеки в други и назначаване на повече магистър-фармацевти, за да се вдигне лимита, смята Костов. Най-вероятно аптеките, които членуват в асоциацията или й симпатизират, ще откажат да подпишат договори със здравната каса, а те представляват около 80% от аптеките в България, заяви той.

Мирослав Ненчев обаче отхвърля твърденията за удари под кръста, насочени срещу големите играчи на пазара. „На всички спекулации, че искаме по този начин да елиминираме част от нашите конкуренти на пазара, ще посоча само, че средномесечно НЗОК заплаща частично или напълно средно 1,9 млн. рецепти. При тази т.нар. регулация, тези рецепти могат да бъдат обработени средно от 1400 магистър-фармацевти. Към момента аптеките, сключили договор с НЗОК, варират между 2100 и 2200. Предполага се, че за да получат разрешение за откриване на аптека и да сключат договор с НЗОК, в тях има поне по един магистър-фармацевт”, заяви той. И заключи, че обвиненията са крайно несъстоятелни.

Николай Костов пък нарече изчисленията на Ненчев „съсловна математика”. И посочи, че такива математически действия изобщо не трябва да се правят при наличие на нормален пазар. При нормалния пазар клиентът определя къде да влезе, а не лимитите. „Вие като клиент на аптека как предпочитате да ви обслужат – бързо или бавно? Това е лимит за бавно обслужване, не за бързо”, коментира още председателят на АСА.

Според Николай Костов, с въвеждането на лимити за обработените рецепти НЗОК ще затрудни достъпа на пациентите до скъпоструващите лекарства с протоколи, защото аптеките нямат никаква полза да ги обслужват. „Както знаете те нямат надценка, тоест аптеките само губят от обслужването им. Е, ако се лимитира бройката, от кои рецепти ще се откажат аптеките? Разбира се, от тези, от които не печелят и няма да ги изпълняват. А тези лекарства и бездруго са проблем, защото и сега такива рецепти изпълняват само половината аптеки, подписали договори с касата. Тоест най-важните, скъпоструващите лекарства за тежки заболявания, ще бъдат първото, от което аптеките ще се откажат, защото ще искат да си запазят лимита за лекарствата, от които печелят. Основният потърпевш отново ще е потребителят”, каза Костов.

Въпреки критиките от страна на Асоциацията на собствениците на аптеки, Мирослав Ненчев съобщи, че предстои договореностите на БФС и НЗОК да бъдат подписани днес или най-късно утре. „Новият договор на аптеките за работа с НЗОК показва на всички, че нас не ни интересува на първо място печалбата – аптеката е здравно заведение и ние държим изключително много на качеството на фармацевтичната услуга”, заяви Ненчев.

В новия договор е разписано още, че когато аптеката прави отстъпка за лекарство на свободна продажба, ще направи същата отстъпка и по линия на НЗОК и тя ще се разпредели пропорционално между касата и пациента. Това ощетява аптеките, но по този начин те дават своя принос в настоящата тежка обстановка, каза Мирослав Ненчев.

От БФС разкритикуваха готвените поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще позволят помощник-фармацевти да продават лекарства, отпускани без лекарско предписание в отсъствието на магистър-фармацевт. Промяната, предложена от Министерски съвет, предвижда и занапред помощник-фармацевтите да работят под контрола на магистри, но без да е задължително тяхното присъствие на място, ако не се продават лекарства с рецепта. Според съсловната организация на магистър-фармацевтите обаче, това би позволило помощник-фармацевти да продават безконтролно и лекарства с рецепти, което би застрашило живота и здравето на пациентите.