Бебета, пили антибиотици, може да развият астма
Сн.: Actualno.com - Открий своята новина
Actualno.com
 
Деца, които са пили антибиотици като бебета, имат повишен риск от астма до 7-годишна възраст, показа канадско изследване, цитирано от Ройтерс. Антибиотици се предписват на бебета до 1 годинка най-често срещу инфекции на долните дихателни пътища като бронхит и пневмония или на горните - като инфекции на ухото и синусите. Анита Козирски и колегите й от Университета на Манитоба в Уинипег и университета "Макгил" в Монреал са проследили използването на антибиотици при 13 116 деца от раждането им до 7-годишна възраст.

Дихателните симптоми в ранна възраст може да са признак на бъдеща астма. Медиците отделили децата, които са пили антибиотици срещу недихателни инфекции, например кожното заболяване импетиго или инфекции на пикочните пътища.

При такива деца рискът от астма преди да навършат 7 години е двойно по-висок в сравнение с бебета, които не са вземали антибиотик до първата годинка.

Изследването, което е публикувано в сп. "Chest" ("Гърди"), е показало, че бебета, които са пили антибиотици в ранна възраст и не са имали куче в дома си преди първия си рожден ден, също имат по-голям риск да заболеят от астма до 7-годишна възраст.

Присъствието на куче в дома излага бебето на микроби и това стимулира развитието на имунната му система. БТА