Билки заменят пункциите при синузит
Сн.: Actualno.com - Открий своята новина
 
Оставена без лечение безобидната хрема бързо може да премине в синузит. Всяка година в Европа заболяват 10 милиона души, а 50 милиона страдат от други възпалителни заболявания на носа.

Те нарушават нормалния ритъм на живот и са причина за отсъствие от работа и огромни загуби за икономиката. Според мнозина хремата, с която често започва синузитът, е бял кахър. И твърдят, че с лекарства ще мине за седмица, а без лечение за 7 дни, пише вестник "Монитор". 

Оказва се обаче, че тя не е така безобидна. Според историците банална хрема е станала причина за поражението на Наполеон при Ватерлоо. Досадното запушване на носа пречело на пълководеца да спи нощем, а на другия ден от раздразнение и мътна глава, той вземал неправилни решения, които довели до провал. 

Гнойното възпаление на околоносните кухини засяга малки и големи. То се лекува продължително, често неефективно, а понякога и доста болезнено. Последица от синузите са силно главоболие, проблеми със зрението, изместване на очната ябълка, което изкривява погледа. 

Друг проблем е продължителното антибиотично лечение. То води до сериозни усложнения ­ най-често дисбактериоза, респективно алергии, срив в имунния статус, алармираха специалисти по време на тазгодишната Конференция за лечение на синузитите в Барселона, в която участваха лекари от 14 страни. 

Опасността идва от секрета, който се събира в околоносните кухини. Той е причина за възпаление и болка в околните тъкани и органи. Целта на лечението е тази гной да се отстрани, а възпалението да се излекува. Все още основен метод за изтеглянето му са пункциите.

Оказва се обаче, че това може да се постигне само с билки. В народната медицина грузинци, абхазци, гуцули от столетия използват сок от корени на дива циклама.

Съвременната медицина наскоро преоткри лечебните свойства на растението и на негова основа създаде препарата "Синуфорте". Той се вкарва в носните кухини и прочиства синусите за 3 часа, без да се налага пункция, сочат данни от проучване, което бе изнесено на конференцията в Барселона.

actualno.com