Фондация „Помощ за България” организира благотворителен концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Средствата, събрани от концерта, ще бъдат предоставени на Центъра за защита правата в здравеопазването и ще отидат за скринингови прегледи за рак на гърдата.

Идеята за профилактичните прегледи беше на основателя и първи председател на ЦЗПЗ Теодора Захариева. Самата тя - жертва а рака, бе посветила живота си на това да помага на хората страдащи от коварната болест. Благодарение най-вече на нейната активност, вече четири години ЦЗПЗ организира скринингови изследвания за рак на гърдата и получава все по-широка подкрепа от различни организации и компании.Рак на гърдата Скрининговите прегледи са насочени към жените в села и малки градове, които са силно затруднени да отидат на лекар – специалист поради бедност и отдалеченост от големите болници. През последната година са проведени такива прегледи в  Кюстендил, Дупница, Велинград, Ямбол, Панагюрище, Сапарева баня, Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, както и в дома за жени с психични заболявания в Лакатник. Прегледите се извършват от лекари-специалисти от университетските болници в София. Всяка жена с рак или съмнение за такъв се приема веднага за диагностично уточнение и лечение в специализирана болница, като по този начин се прескача сложната административна стълбица на здравната система.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година над  4000 българки чуват тази диагноза, която дори и при съвременните методи на лечение е смъртоносна, ако не се открие в началните стадии. Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.

Заболяването се среща най-често сред жените на възраст между 40 и 60-годишна възраст, но в едно от населените места лекарите открили рак при 18-годишно момиче. Ето защо, макар прегледите да са насочени преимуществено към жени на възраст между 40 и 60 години, всички, които желаят могат да бъдат прегледани, отбелязват от ЦЗПЗ. От там се надяват през 2013 г. да могат да включат в кампанията и изследване с подвижен мамограф. Досега общо 7595 жени са преминали през профилактични прегледи.

Благотворителният концерт ще се състои на 21 ноември 2012 г. в 19 часа, в Голямата зала на Военен клуб – София. Билетите са на стойност 10 лв. и могат да се закупят на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и онлай на www.ticketsbg.com.

В обръщение на организаторите на проявата се казва:

„Госпожи и Господа Дарители, Вие няма да знаете имената на тези, на които сте помогнали. Те също едва ли ще узнаят Вашите имена. По тази причина, жените, чиито живот Сте спасили, едва ли някога ще могат да Ви благодарят лично. Единственият начин, по който ще изкажат своята признателност е, чрез мислите и чрез молитвите си.

Всеки, който дари в тази кампания, дарява частица от живота, дарява упование, надежда и вяра в доброто, защото разбираш, че не си сам в борбата с рака и че хора, които дори не те познават - са готови да ти помогнат не само с думи, но и като дарят част своите средства.