zdrave.net

 

Дълго време в България вътреболничните инфекции бяха много строго санкционирани, защото се мислеше, че те са плод на грешка, недоглеждане или незнание. Когато тези инфекции се санкционират и някой глобява лекарите  – болниците крият тези инфекции. Най-добрият вариант да се пресекат тези случаи, е всяка болница да има система за контрол на тези инфекции. Това заяви в интервю за БНР доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Той коментира, че в останалите страни-членки на ЕС контрола на вътреболничните инфекции се извършва от микробиолога на болницата или болничния епидемиолог. Те следят спазват ли се правилата на работа, правилата на дезинфекция, антибиотичната политика и правилното изписване на лекарствата. Тогава вътреболничните инфекции се свеждат до разумния минимум.

Според доц. Кантарджиев голяма част от болниците в България имат една свръхупотреба на антибиотици, която е с пъти повече от развитите западни страни. Над 60% от пациентите взимат антибиотици по време на целия престой, което е недопустимо. По негово мнение тази практика е въпрос на презастраховане за вътреболнична инфекция, за сметка на хигиенните и организационни мерки. Много по-евтино ще излезе създаването на система за контрол и добра антибиотична политика, добави доц. Кантарджиев.

Същевременно д-р Асен Пачеджиев, координатор на българо-швейцарската програма за болнична хигиена напомни, че във всяка една страна има вътрешно-болнични инфекции. В САЩ например около 90 хил. души годишно умират в или извън болничните заведения, след вътреболнична инфекция. У нас, по линия на българо-швейцарската програма за болнична хигиена през 2006 г., беше направено национално епидемиологично проучване и то установи, че 6% от всички оперирани стават жертва на вътреболнична инфекция. Повече от 22% от всички оперирани, които попадат в интензивно отделение, след операция също стават жертва. Учудващо е също така, че при някои иначе чисти операции, като ортопедичните, при които операторът навлиза в стерилно поле, показват твърде висок дял на честота на вътреболничните инфекции. Това говори, че в България има нещо, което не е в хармония с добрите практики и стандарти, добави д-р Пачеджиев.