Обещаните от здравния министър д-р Стефан Константинов нормативни промени, които да намалят цени на лекарствата, са публикувани на страницата на здравното ведомство. От МЗ предлагат промяна в ЗЗО, валидна за година, според която цените, на които касата плаща лекарствата, прехвърлени от министерството, няма да надвишават нивата им от 2010 г. Друга промяна в закона включва и лекарствата, които НЗОК заплаща частично, към тези, за които касата има право да договаря отстъпки.

Цени на лекарства - Стефан Константинов, НЗОКВ закона за лекарствата пък се разширява списъкът с референтни държави, като към 13-те от ЕС се прибавят и Македония, Сърбия и Турция. „По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС”, посочва се в прессъобщение на МЗ. Освен това притежателите на разрешение за употреба на лекарства се заплашват с имуществена санкция, в случай, че не изпълнят задължение, вменено им от наредбата, която регулира ценообразуването на лекарствата от Позитивния списък. Според прессъобщението на здравното министерство, в тази наредба ще бъде регламентирано скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни. Ако не го направят, ги грози санкция в размер на 5000 лв. до 10 000 лнзв. При повторно нарушение пък глобата се увеличава от 10 000 лв. до 20 000 лв. Това според МЗ ще стимулира производителите да оповестяват понижаването на цените на медикаментите си.

Здравният министър е изпратил и писмо до Надзорния съвет на НЗОК, с което настоява за проект за промени в Наредба 10, „така че по-бързо да се разпишат условията и реда за договаряне на отстъпки за всички лекарства, а не само за напълно платените, които нямат аналог”.