Д-р Стефан Константинов: Пациентските организации да не бъдат толкова сурови

Тотално не отговаря на истината, че има недостиг на онколекарства в страната, заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Понякога има забавяне от седмица или десет дни, което не е фатално, допълни той по повод разпространената от медиите заповед на шефа на ИСУЛ доц. Бойко Коруков. Според д-р Константинов, фактите по случая са следните: „Просто в ИСУЛ имат един нов екип с онколози, които са си привлекли нови пациенти, поради това в болницата има ръст на новите приети хора за лечение. Естествено, че 30% води до ръст на лекарства, а в началото на годината имаме планиран бюджет. И поради тази причина те са казали, че няма да приемат оперирани в други лечебни заведения за два месеца по определени диагнози, т.е. хората, които вече са там, вече им е започнато лечението, трябва да бъде довършено. Хората, които са оперирани там, също ще им бъде довършвано лечението. Няма драма...”. Здравният министър бе категоричен, че в ИСУЛ няма да отказват консултации на пациенти, диагностицирани другаде, и хората ще бъдат насочвани къде могат да получат лечение.

„Сега, дали това е било най-правилното решение, аз му казах и на доц. Коруков, че първо трябваше да вдигне един телефон да ми се обади и да решим въпросите”, коментира министърът. Според него е възможно да се извърши пренасочване на средства от лечебните заведения, където потокът от пациенти е намалял, след като този в ИСУЛ се е увеличил с 30%.

„Пациентските организации, нека да не бъдат толкова сурови и да сравнят това, което е ситуацията днес с това, което беше преди няколко години. Да видят какво е казала и Сметната палата и да си припомнят какви бяха ситуациите, какви бяха разпределенията на лекарства и колко време се чакаше. Сега ни обвиняват, когато човек чака седмица или 10 дни. Преди се чакаше с месеци”, каза още д-р Константинов.

 

zdrave.net