ЕС забранява билкитеСтотици билкови препарати трябва да бъдат забранени за свободна продажба от 1 май 2011 г. според предписанията на евродиректива от 2004 г., писа „Индипендънт".

След 5 месеца традиционните медицински билки, които се използват в Европа от десетилетия, трябва да са придружени с лиценз, за да се разпространяват в търговската мрежа.

Според традиционните медици сумата от 95 000 евро или 140 000 евро за лицензиране на билка е по силите само за голяма фармацевтична компания. Според изданието влизането в сила на директивата ще спре достъпа на хиляди пациенти на традиционната медицина до билките им. В Европейския съюз до момента има 200 лицензирани продукта от 27 растения и билкарите предупреждават, че от май 2011 г. пациентите ще бъдат принудени да си търсят лекарствата по интернет или незаконно, което крие по-големи рискове. „Проблемът е, че не можете да лицензирате растение, което вирее в градината ви, тъй като е невъзможно то да подлежи на патент", заяви председателят на европейската билкова асоциация. Специалистите уточниха, че билките се консумират от клиентите не защото са болни, а за да се поддържат здрави.

Според директивата, приета през 2004 г. държавите членки трябва да съобразят законодателството си с нея до май следващата година, като условията и редът на позоваване се определят от парламентите на страните.

Документът

Според предписанията от 2012 г. ще бъде незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на техните продукти. Добавките, съдържащи високи дози витамини, ще бъдат спрени от пазара. Обикновените билкови лекарства пък ще бъдат достъпни около година след влизането в сила на европейската легализация. 

Източник: в. "Телеграф"