Фелдшер нападнат в Бяла Слатина – искал да прати пациентка в болница

„Още с влизането ни в спешния център притеснените лекари, фелдшери и медицински сестри започват да се надпреварват кой пръв да ни разкаже кога и как е бил нападнат или заплашван от пациенти.” Така започва разказът на репортерка от Нова телевизия за посещението на журналистически екип в спешния център в Бяла Слатина. Поводът за последния инцидент е 12-годишно момиче, болно от епилепсия, водено в продължение на седмица в центъра.

„Някъде около 20 човека нахлуват в спешния център с детето, носят го на ръце, което многократно е носено и преди при нас. Доста агресивна група, която идва тук в коридора. И аз успях да вляза в диспечерската стая, те влязоха след мене трима човека и ми нанесоха няколко удара в тялото, не по лицето”, разказва фелдшерът Валери Панов, а колегата му Илиян Николов допълва: „Първо политнаха на докторката, д-р Атанасова, аз първо, нали все пак е жена, да спася нея, и през това време те натиснаха него. И направо си го сбиха с две думи.” От обясненията на Валери Панов стана ясно, че близките на момичето искали то да се лекува в спешния център, докато според фелдшера то трябва да се лекува в болница – затова и бил нападнат.

Роднините на детето обаче отричат да са нападали фелдшера. „Ако падне фелдшера, на нас кой ще ни помогне”, казва бабата на момичето.

Въпреки думите й обаче нападение явно е имало, тъй като фелдшерът е извикал полиция, а на нападателите са съставени предупредителни протоколи.

Медиците от спешния център показаха и множество следи от други нападения – дупки във врати, счупени стъкла, линейки, замеряни с бутилки. От полицията пък посъветвали персонала на спешния център в Бяла Слатина, за да избегне подобни инциденти, да си назначи охрана, която да пуска пациенти само с един придружител.

Директорката на здравното заведение пък е подала молба да бъде инсталиран паник бутон, но това не се случва вече втори месец, защото парите за него трябва да бъдат отпуснати от дирекцията във Враца.

Междувременно медиците правят подписка до здравния министър, с която молят да се защитят животът и трудът им.

 

zdrave.net