GlaxoSmithKline дари 424 дози ротавирусни ваксиниФармацевтична компания GlaxoSmithKline дари ротавирусни ваксини на 16 Домове за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в цяла България. Общият брой на предоставените ваксини е 424, като с тях ще бъдат ваксинирани 212 бебета на възраст между шест седмици и шест месеца. Една от основните цели на дарението е да намали риска от заразяване с ротавирус и да минимизира броя хоспитализираните бебета в общинските болници. В рамките на две седмици ДМСГД от градовете Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Пловдив, Хасково, София, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Русе, Габрово и Разград получиха заявените предварително ваксини.

 

Ротавирусните инфекции са най-честата причина за остра диария при малки деца в световен мащаб. Около 95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5 годишна възраст. Болестта се проявява най-често като водниста диария, повръщане, повишена температура и коремни болки. Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Най-често първото разболяване става между 6-месечна и 12-месечна възраст, за това е важно бебетата да се ваксинират преди този период. Ротавирусната инфекция продължава от 4 до 8 дни.

В Европа 200-250 деца умират годишно от ротавирусни инфекции. Според данните от петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, в България 30 - 40% от децата, приети в болница с диария на възраст от 1 до 5 години са били заразени с ротавирус.

Ротавирусът е силно заразен, поради което ваксината се явява така необходима за най-малките, живеещи в затворени общности, в които рискът от избухване на епидемия от тази инфекция е много по-голям заради близкия и непрекъснат контакт между децата и персонала. Бързото циркулиране на вируса в затворени групи като ясли, детски гради и домове, в които са настанени деца, изисква правилна и навременна превенция, която може да бъде постигната с високо ниво на информираност и навременна ваксинация.

www.hospital.bg