В Съюза на инвалидите в Търговище не са постъпвали оплаквания от хора с увреждания от района, които нямат достъп до аптеки заради липса на рампи. Това съобщи председателят на Управителния съвет на съюза в Търговище Пепа Маринова. Според нея това се дължи на факта, че повечето аптеки в града или са снабдени с рампи, или нямат нужда от такива, защото входовете им са преодолими за инвалидите. Според наредба на МЗ  до края на 2011 г. всички фармацевтични обекти трябваше да бъдат снабдени с рампи за хората с двигателни увреждания. След нейното изменение обаче изискването остана валидно само за новооткрити аптеки, докато тези в заварено положение могат да продължат да работят и така. Поставянето на рампи за хора с увреждания не е въпрос единствено на желание, коментираха фармацевти от Търговище. По думите им това коства и доста средства, ако архитектурата на сградата, в която се помещава аптеката, не е пригодена за рампа.


От своя страна от Съюза на инвалидите в Търговище са готови да се отзоват на всеки сигнал от свой член. “Получавали сме много оплаквания за липса на рампи.


Например в общински учреждения, в театъра, без съоръжения за инвалиди е и сградата на Социално подпомагане в града”, коментира още Пепа Маринова. По думите на председателя на Управителния съвет на Съюза на инвалидите в Търговище обаче хората с увреждания от Търговище, които са и сред честите потребители на лекарства, не са ограничени в достъпа си до аптеки.