глоби иал, лекарства глобиПрез 2010 г. ИАЛ е издала на аптеките в страната глоби на обща стойност 600 000 лв. заради това, че са продавали на пациенти лекарства с лекарско предписание без рецепта. Това съобщи по време на пресконференция днес директорът на агенцията д-р Александър Янков. Той коментира, че това нарушение е доста често срещано и от 228 наказателни постановления през миналата година, 157 са били за отпускане на лекарствени продукти без рецепта. Ето защо през тази година ИАЛ започва тематична проверка в аптеките.

Данните за България сочат, че 80% от антибиотиците се употребяват в домашни условия, а 20% се поставят в болниците. Това съобщи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. За сравнение в западноевропейските страни употребата на антибиотици в домашни условия е 95%. Една немалка част от антибиотиците се взимат без лекарско предписание. В резултат в редица държави се появява резистентност към определени щамове. Проф. Кантарджиев обаче отбеляза, че в различните страни нивото на резистентност на щамовете е различно. Това зависело от три основни фактора – употребата на антибиотици без лекарска рецепта, използването на такива лекарства в селското стопанство и антибиотичната политика в болниците.

В общата европейска картина нивата на резистентност за България са на нивото на средните за Европа. Благодарение на повишаването на хигиенните норми в лечебните заведения сме успели да намалим резистеността към стафилококите. В същото време най-високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др. Причината е, че тези антибиотици през годините са използвани най-нерационално. Като цяло в България през последните 20 години се наблюдава повишаване на резистентността, коментира проф. Кантарджиев. Той обясни, че това става благодарение не само на самолечението, но и на икономическата ситуация в здравеопазването. Според него през последните години често се случва някои болници да пестят от дезинфектанти. В същото време болничният престой повече от пет дни е рисков фактор за заразяване с бактерии. В комбинация с неразумното използване на антибиотици от страна на лекарите, това води до резистентност на някои щамове.

За справяне с проблема резистенстност проф. Кантарджиев препоръча няколко неща. Освен възпрепятстването на самолечението с антибиотици и добрата дезинфекция в болниците, е необходимо и обучение на лекарите за това кои са новите резистентни бактерии и към кои лекарства. Правенето на повече микробиологични изследвания също ще помогне, защото така е по-лесно да се мониторира кои са причинителите на дадена инфекция и към какво са резистентни.

zdrave.net