Нов метод за лечение на глаукома спира напълно нейното развитие и пести средства. Това обявиха по време на пресконференция днес офталмолози от Първа МБАЛ в София. Д-р Цветан Димитров, който е и директор на лечебното заведение разказа, че става въпрос за хирургически метод на лечение, при който в окото се слага имплант. „След поставянето му пациентът забравя за капките в очите и лазерната терапия”, коментира той. Офталмологът обясни, че имлантът представлява миниатюрна безклапна дренажна система, която притежава отлична биосъвместимост с човешката тъкан. Има формата на тръбичка с дължина 2,64 мм и е изработен от неръждаема хирургична стомана, което на практика го прави вечен. Имплантира се лесно под микроскоп, с минимална травма за окото, като възстановяването на пациента е сравнително бързо - за 1-2 дни. Поставен в окото той подобрява оттичането на вътреочната течност и намалява вътреочното налягане. Чрез този механизъм се постига ефективен контрол на вътреочното налягане и овладяване на прогресията на глаукомата.

Новият метод се прилага в България от близо две години. Имплантът не се реимбурсира от НЗОК, а цента му е 1700 лв. Според офталмолозите обаче тази сума се изплаща, защото се спира напълно развитието на глаукомата, а на пациента не се налага в продължение на години да си слага капки. За да се стигне до поставянето на импланта обаче, пациентът трябва да отговаря на определени условия и вече да е бил третиран с капки и лазерна терапия, стана ясно още от думите на д-р Димитров.

Глаукомата е една от основните причини за ослепяването и от нея в България страдат около 80 000 души, обяви д-р Даря Петкова. Тя коментира, че само половината от тези хора се лекуват, защото останалите не знаят за заболяването. Причината е липсата на достатъчно информация сред пациентите за болестта, слабата профилактика и липсата на ясно изявени симптоми при първичната глаукома. Допълнителен проблем е, че част от пациентите не спазват предписваната им капкова терапия. В резултат около 10% от лекуваните заболели ослепяват. „Глаукомата не може да се излекува напълно, но чрез ранното й диагностициране и предприемането на навременни мерки може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено”, добави д-р Петкова.

Офталмолозите призоваха всички хора над 40 години, които имат някакви зрителни проблеми, задължително да си правят профилактични прегледи за глаукома веднъж в годината – измерване на вътреочното налягане.

 

zdrave.net