Глаукома100% реимбурсация на капките за глаукома от Националната здравна каса (НЗОК), не както досега само 50, поиска пациентската организация "Глаукома".

Според данните около 80 000 души в България страдат от подобни заболявания, като 50 на сто от тях не предполагат за това. Именно глаукомата е причината за 12 процента от ослепяванията, каза доц. Наталия Попова, председател на националната глаукомна асоциация.

По думите й "тихият крадец на зрение" атакува най-често хора над 40 години, като по-голям риск има сред жените и цветнокожите. Съветът на медиците е хората да се преглеждат поне два пъти годишно и веднага да вземат мерки, ако се окаже, че страдат от този тип заболяване.

"Има няколко вида лечение. Едното е чрез капки, а другото с оперативна намеса", обясни Попова.

Тя добави, че първите симптоми са загубване на периферното зрение, след което глаукомата нанася непоправими щети и на централния зрителен нерв.

По случай световната седмица за борба с болестта от 9 до 15 март в различни болнични центрове в страната ще бъдат извършени безплатни прегледи. Повече информация пациентите може да получат на телефон 070010515.