Нова кампания в помощ на пациентите с ревматоиден артрит „Достигни целта” стартира по повод Световния ден на артрита – 12 октомври.  Тя цели да помогне на пациентите с тази диагноза да  бъдат по-активно ангажирани в лечението на своето заболяване. Кампанията е провокирана от изследване, което показва, че 87% от пациентите са на мнение, че поставянето и постигането на личните им цели ще има позитивно въздействие и върху тяхното заболяване. Това съобщават от биофармацевтична компания UCB, която е инициатор на кампанията.

Ревматоидният артрит засяга повече от 2.9 милиона европейци и се смята, че 5 милиона души страдат от заболяването в целия свят. При жените вероятността  да бъдат засегнати  е три пъти по-голяма спрямо мъжете. Въпреки, че болестта може да засегне лица от различна възраст, проявите й обикновено започват на 40-50 годишна възраст.

Последните препоръки за лечение на РА, публикувани от European League Against Rheumatism (EULAR), изтъкват значението здравните специалисти да съгласуват с пациентите целите и задачите на лечението, които се мониторират за  период от три месеца – наречена „treat-to-target“ („лечение, насочено към целта“) концепция. Концепцията „treat-to-target“ е приложена успешно при лечение на заболявания в други области като захарен диабет, артериална хипертония и коронарна болест на сърцето, но не е била напълно използвана сред ревматологичната общност.

Резултати от проведено наскоро проучване на 1829 пациенти с ревматоиден артрит затвърждават значимостта на участието на пациента във вземането на решение, като 82% са на мнение, че биха желали да имат по-голям контрол над това как се лекува тяхното заболяване и 76% биха желали по-подробен разговор с лекуващия си лекар относно състоянието си. Много пациенти не са запознати с подхода “treat-to-target”, като 60% от пациентите казват, че не са чували за него.

Кампанията „Достигни целта” се състои от серия материали за пациента. Това включва новоразработени т.нар. „Достигни Целта“ материали за лечение и управление на ревматоиден артрит, програма за упражнения „Достигни целта“, ръководства за начин на живот на пациентите, както и материали за повишаване информираността на пациентите. Тези материали и ресурси са налични за лекари, пациентски групи и медицински центрове и са предназначени за подпомагане на пациентите по-добре да разберат своето заболяване и да работят със своите лекуващи лекари за поставяне на цели и по-добро мониториране на прогресията на тяхното заболяване.

 

zdrave.net