Купуваме антибиотици само с рецепта
Купуваме антибиотици само с
рецепта

Нова наредба на здравното министерство отреди, че антибиотици, лекарства за кръвно, стомах и бъбреци вече ще се продават с рецепти. Според нормативния документ фармацевтите са задължени да вписват в специален журнал всяка рецепта.

Според аптекарите в Търговище хората често си купуват лекарства без лекарско предписание. Те поглъщат опасни препарати, като знание за въздействието им трупат в интернет или специализирана литература.

Особено опасно за здравето може да бъде приемането на неподходящия антибиотик, коментира рисковете на своеволното пазаруване фармацевтът Наталия Жечева.

Според нея е твърде вероятно човек да си купи лекарство, което не е за неговия тип заболяване. По този начин организмът се натоварва и се нарушава бактериалната флора на стомаха. След това състоянието на болния може да се влоши. Което вече води до посещение при лекар, който пак изписва антибиотик, което още повече изтощава организма.

Според фармацевта, създаването на регистри, в които да се вписва всяка рецепта е необходимо, за да се осъществява обратна връзка между пациент и лекар. По нейни спомени аптеките са водели такива до 1990 година, сега също имат, но не вписват в тях всяка рецепта.

Регистрите са нужни за да може да се проследи напълно лечението. В някои от случаите се оказва, че болният е алергичен към изписаното лекарство. Най-често пенсионерите прибягват до покупката на лекарства без рецепта. Те често ходили в аптеките с изрезка от вестник в която пише за дадено лекарство и те си купували именно него. Смятали и дори били убедени, че то помага.

Според специалистите здравната култура на търговищенци се е повишила в пъти през последните години. Възможно е това да се дължи на множеството книжни и интернет източници, които си заливат навсякъде. Все пак, фармацевтите съветват, преди да се действа на воя глава да се направи консултация с лекар. Те напомнят, че здравето е твърде крехко за да се експериментира с него, макар и премерено.

www.expert.bg