Препаратът “Дакарбазин” за химиотерапия на меланом не е регистриран у насПрепаратът “Дакарбазин” за химиотерапия на меланом не е регистриран у нас

Единственият препарат за химиотерапия срещу най-агресивния вид кожен рак ­ меланом, не е регистриран у нас. “Дакарбазин” участва и в други схеми за лечение. Страдащите от заболяването са принудени да пътуват в чужбина, най-често до Гърция и Турция, за да си го купуват. Поръчваме го и на хора, които ходят в Румъния, както в Гърция и Австрия. Това е пълно безумие, коментират потърпевши. Стандартното лечение е от 6 курса, което означава 6 екскурзии до други държави. Пациенти, които не могат да пътуват, се опитват да намерят медикамента чрез интернет. Мрежата е пълна с обяви “Търся спешно “Дакарбазин”, както и “Продавам “Дакарбазин”. Един терапевтичен курс струва 140-160 лева. Не е скъпо, самото пътуване е мъчително, става въпрос за болни хора, негодуват близки на пациентите.

Действително препаратът не се внася у нас, потвърди директорката на Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Недялка Митова. Предишното управление на здравното министерство е поставило неизгодни за фирмите условия. Това е причината медикаментът да остане нерегистриран у нас, обясни д-р Митова. Тези правила важат и сега. “Дакарбазин” е включен в списъка на КОЦ в обявените търгове. След седмица ще стане ясно дали ще свърши драмата с препарата.

ОЩЕ ЛИПСИ

Липсва препаратът “Лукрин депо”, който се използва при гинекологичното заболяване ендометриоза. Предписан ми е, досега съм го получавала безпроблемно срещу известно доплащане. Сега обаче от Здравната каса ме върнаха с протокола и казаха, че чакат още указания. Аз поставям лекарството на точно определена дата, не мога да чакам, сигнализира възмутено млада жена. Тя е ходила до Турция, за да се снабди с хормоналния препарат. Тя допълни, че в нашите аптеки са є искали доплащане от 280 лева, а от Турция го е купила за 65 евро. За няколко медикамента все още изчакваме. От 1 април предполагам, че няма да има проблеми, заяви директорът на РЗОК д-р Костадин Маламов. Той допълни, че “Лукрин депо” ще се поема 100-процентово от Здравната каса.

в. Марица Днес, Пловдив