Д-р Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България е новият национален консултант по Обща медицина. Това е записано в заповед на здравния министър д-р Стефан Константинов от 13 януари 2012 г. Досега консултант по Обща медицина беше доц. Арман Постаджиян.

С министерската заповед се определят национални консултанти по общо 75 специалности.

Според нея проф. Красимир Иванов от МБАЛ „Св. Марина” във Варна е назначен за национален консултант по Хирургия. Проф. Иванов ръководеше „Св. Марина”, но през 2010 г. тогавашният здравен министър проф. Анна-Мария Борисова го отстрани от шефския пост. Повод за това стана изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов, че болницата е пропуснала да съобщи за прострелян пациент, издирван от полицията. Тогава се твърдеше, че лично Цветанов и премиерът Борисов са настояли за отстраняването му от поста. След влизането на министър Константинов в здравното ведомство, проф. Иванов без много шум беше върнат в директорския борд на „Света Марина”.
 
Ексминистърът на здравеопазването доц. Божидар Финков вече няма да е национален консултант по Инвазивна кардиология. На негово място е назначен доц. Иво Петров, който в момента работи в болница „Токуда”.
 
Бившият зам.-министър проф. Иван Миланов пък ще замени проф. Параскева Стаменова като консултант по Нервни болести.
 
Проф. Ангел Димитров от „Майчин дом” вече ще е национален консултант по Акушерство и гинекология. Досега постът се заемаше от доц. Никола Василев от ВМА. Дни преди да напусне поста доц. Василев отправи известни критики по отношение на новия електронен регистър на ражданията на МЗ. „Ако аз трябваше да избирам кога да обявя въвеждането на системата за онлайн регистриране на ражданията и новородените, щях да го направя тогава, когато това нещо се случи в национален мащаб”, каза той на пресконференцията през ноември, на която министър Константинов обяви старта на регистъра от началото на 2012 г.
 
Като национален консултант по Кардиология, доц. Николай Димитров от Националната кардиологична болница заменя доц. Нина Гочева от същото лечебно заведение.
 
Доц. Галина Куртева от Специализираната болница по онкология в столицата ще бъде национален консултант по Химиотерапия, на мястото на доц. Константа Тимчева от същото лечебно заведение.
 
Доц. Роман Романски от Александровска болница пък става консултант по Пластично-възстановителна хирургия. Досега този пост се заемаше от доц. Димитър Евстатиев.
 
Национален консултант по Хранене и диететика ще бъде доц. Веселка Дулева, а по Комунална хигиена – доц. Веска Камбурова. До момента консултант по Хигиена, хранене и диететика беше проф. Стефка Петрова.
 
Нов ще е и националният консултант по Професионални заболявания – доц. Златка Стойнева – Паскалева от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София. Преди нея поста заемаше от доц. Вера Петкова от Стара Загора.
 
В заповедта на здравния министър е записано, че националните консултанти трябва да осъществяват дейността си съгласно Наредба 47 на МЗ от септември 2010 г. за организацията на дейността и условията за финансиране на националните и републикански консултанти. Самата министерска заповед обаче не отговаря на изискванията на въпросната наредба. Според нормативния документ, здравният министър трябва да утвърждава със заповед списъка на националните консултанти за съответната календарна година в срок до края на ноември на предходната година. Самият списък трябва задължително да съдържа поне по двама специалисти за всяка специалност, като за всеки се посочат трите имена, медицинската специалност, научно звание и степен, длъжността и лечебното заведение, в което работи, служебните адреси и телефон за постоянна връзка. Според текстовете на наредбата, националните консултанти изпълняват експертно-съвещателни и организационно-методични функции при провеждането на държавната здравна политика. Те трябва да са хабилитирани лица по упражняваната от тях специалност.
 
 
zdrave.net