Приемането на мелатонин може да подобри състоянието на пациенти, за които сегашните терапии срещу депресия са неефикасни. Системата за секреция на мелатонин, който регулира биологичния ритъм, е "мишена" за създаване на нови антидепресанти, съобщава в. "Фигаро".

На неотдавнашно събрание в Париж с участието на близо 5000 психиатри и психолози бе споменато за нов терапевтичен подход към депресията. Той е базиран върху изследване на последствията от смущенията в биологичния ритъм, които са толкова характерни за това заболяване. В 70 на сто от случаите навременната терапия позволява болният да бъде излекуван и да се избегнат евентуалните усложнения. В 30 на сто от случаите обаче медикаментите са неефикасни, независимо дали става дума за нови антидепресанти, които действат върху серотонина и норадреналина, или за по-стари антидепресанти. С това е свързана необходимостта да бъдат открити нови терапевтични методи.

90 на сто от хоспитализираните болни, засегнати от депресия, страдат от лош сън, отличаващ се с удължен период на заспиване, намаляване на дълбокия сън през нощта, придружено от внезапани разбуждания и тревожно събуждане сутрин. Тези смущения водят до промени в телесната температура и до поредица аномалии, свързани със секрецията на кортизола, хормона на растежа, тироидните хормони, мелатонина. За вътрешния биологичен часовник все още се знае малко, но е известно, че някои зони в хипоталамуса контролират много от тези циклични биологични функции чрез мелатонина, отделян главно през нощта, заяви проф. Жан Далери от Лион.

При нормалните хора има пик на отделянето на мелатонин към 3 ч. сутринта, докато при депресираните такъв пик на практика не съществува, допълни той. Ролята на мелатонина за депресията бе изследвана преди няколко години, но рабутота беше изоставена заради неудовлетворителните резултати. По-късно изследователите откриха, че е трябвало да се действа върху две системи на невротрансмисия - на мелатонин и на серотонин, за да се постигнат положителни резултати. Тогава учени от изследователския институт към лабораторията Сервие създали нова молекула, кръстена агомелатин. Тя действа едновременно върху рецепторите на мелатонин в супрахиазмалните ядра на хипоталамуса и върху някои рецептори на серотонин. Добри резултати вече са постигнати при тестове върху животни, подложени на хроничен стрес. Що се отнася до изпитанията върху хора, молекулата е в трети стадий от клиничните експерименти.

Оказва се, че тя е не само ефикасен антидепресант, но освен това подобрява съня. Лекарството все още не е пуснато на пазара.

actualno.com