До 2014 г. Министерството на здравеопазването ще закупи 11 линейни ускорители. Това стана ясно от думите на д-р Стефан Константинов по време на пресконференция днес. Министърът добави, че те ще са чисто нови и дори трябва да бъдат произведени след обявяването и спечелването на обществената поръчка. Той напомни, че само преди месец у нас е заработил нов линеен ускорител, като с него в държавата вече има пет апарата. „По европрограми през 2013 г. ще имаме 16 линейни ускорителя със средства, които няма да ги плати българският гражданин, а европейският данъкоплатец. Те ще бъдат разположени в определените за тази цел болници, тъй като не всяка разполага с персонал, който може да работи с тази техника. Вчера имах разговор с представителите на фирмите производители”, каза министърът.

На въпрос как ще коментира позицията на Комисията за защита от дискриминация, че много онкоболни не се лекуват д-р Константинов каза: „Това, което беше изнесено, че болниците са на загуба изобщо не е вярно, защото тези линейни ускорители не се купуват от болниците. Т.е те се купуват от тях, но с пари от бюджета на МЗ и не се калкулират в техните разходи. Когато на такъв линеен ускорител му се развали електронната тръба ние я финансираме. Такъв беше случаят в „Св. Георги” това лято. 300 000 лв. Така че малко е преувеличена информацията. На всичкото отгоре клиничната пътека, по която се лекуват болните тази година е 320% над цената от миналата година. Знам, че очакванията са големи и хората имат нужда, но аз ви казвам какво правим и какъв ще е резултатът”.

По отношение на това какъв ще е бъдещият бюджет на МЗ министърът заяви: „Водим трудни и надявам се продуктивни преговори с човека, който отговаря за всички бюджети в държавата”.

 

zdrave.net