Отделението по неонатология на

УМБАЛ „Свети Георги” ще получи дарение

Със средствата от зимната пързалка на пл. „Централен” ще се закупи животоспасяваща апаратура за лечение на недоносени бебета

Животоспасяваща апаратура ще дари „Галакси Пропърти Груп” на Отделението по неонатология в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги”. Средствата, събрани от целия сезон на функционирането на зимната пързалка на площад „Централен”, стопанисвана от компанията ще бъдат използвани за закупуване на специализирана апаратура, това съобщиха от Неонатологичното отделение. В това медицинско звено се полагат грижи за болните новородени или тези, които се нуждаят от специални грижи заради недоносеност и ниско тегло при раждане.УМБАЛ „Свети Георги”

Близо двойно се е увеличил броят на децата, които се раждат недоносени. Към момента те са около 12% от всички новородени в страната. Недоносеността в България е повече от два пъти по-висока в сравнение с тази в други европейски страни. Причина за това според специалистите е, че голяма част от майките са в невръстна възраст, а други са над 40 години. Други фактори са ниската здравна култура на бъдещите родилки, недостатъчното наблюдение на бременността, различни инфекции, както и многоплодните бременности.

Тенденцията за увеличаване на броя на недоносените бебета се наблюдава и в Пловдив и Южен Централен район, който се обслужва от УМБАЛ „Свети Георги”. Над 300 бебета са настанени в интензивния сектор през миналата година. В клиниката се приемат и бебета от други лечебни заведения, които не разполагат с необходимата апаратура и персонал.

„Най-важната цел за неонатолозите е да спасят живота и здравето на най-мъничките пациенти на болницата – тези, които току-що са родени. За целта са необходими добри специалисти и модерна апаратура. Ние можем да помогнем със закупуването на допълнително оборудване като се надяваме да помогнем на работата на интензивните специалисти в Отделението по неонатология на УМБАЛ „Свети Георги”, каза управителят на „Галакси Пропърти Груп” Галена Малинова. „Призоваваме всички пловдивчани да се включат в каузата и да се забавляват на зимната пързалка на площад „Централен”. Обещаваме им едно наистина прекрасно преживяване на леда, а всеки лев, постъпил в касата на зимното съоръжение, ще бъде добавен към сметката за закупуване на болнична апаратура”, допълни тя.

Зимната пързалка на площад „Централен” ще функционира до месец март. Входът за ползване на съоръжението е 8 лева за един час в най-натоварените часове и дни от седмицата. В тази цена е включен и наемът на кънките. Начинаещите ще направят първите си стъпка върху леда след указания от инструктор.