Индустриалното производство в ЕС стагнира. Растежът в Китай леко ще се забави. Ще има ограничено търсене в краткосрочен план. Лихвите ще продължат леко да спадат.

Това е базовият сценарий, на основата на който ще се развива и българската икономика. Той е описан в петия поред доклад на икономистите от „Индъстри Уоч". Като прогнози, които имат характер и на предупреждения, и на шансове ги определи един от авторите Лъчезар Богданов.

Лекарства и козметикаПри тези параметри експертите извеждат и основни характеристики на икономиката ни в някои сегменти. В сектора на строителството и недвижимите имоти очакванията им са да започне начален етап на възстановяване, лек ръст от 3% при инфраструктурата, но спад също от 3% при сградите и 6% намаление в кредитирането за строителни фирми.

Добивът и производството на суровини ще спаднат с около 6% заради рецесията в ЕС, пише в доклада. В този сектор очакванията са за 3% спад на износа.

По-значителен ръст-11 %, се очаква в ИТ сектора заради силно глобално търсене. Те обаче очакват спад при телекомите, както и износ на услуги за 1,2 млрд. евро.

Допусканията са, че промишлеността ни ще остане силно свързана с международни компании. Износът на части ще бъде на плюс 20%, производство на ел. съоръжения е вероятно да порасне със 17%, износът на лекарства  и козметика може да се увеличат също със 17%, а износът на мебели има вероятност също да е на плюс с 14%.

Изпреварващ ръст на земеделието чрез увеличаване на инвестициите и кредитите в него прогнозира докладът. В него обаче има предупреждение за възможен скок в цените на храните.

В доклада е записано, че през 2012 г. свиването на бюджетните дефицити в ЕС е продължило.

Неслучайно обаче икономистите подчертават, че това е станало заради вдигане на данъци и инфлация, а не заради ограничаване на държавните разходи. По техни сметки общите разходи на държавите от ЕС растат със 165 млрд. евро годишно.