Страх ни е да не останем без лекарства през март, докато ни одобрят да ги получим по новата процедура, споделиха пациенти с трансплантация. От вчера техните медикаменти заедно с хормоналните терапии при рак и лекарства за редки болести се осигуряват от здравната каса (НЗОК). Процедурата за получаването им е съвсем различна и започва с посещение при лекуващия лекар, поясниха от министерството.

Онкоболни се притесняват и за здравните вноски - касата плаща медикаменти само за осигурените. Повечето пациенти, чиито лекарства бяха прехвърлени към касата, имат инвалидност от ТЕЛК и се осигуряват от държавата, казват от МЗ. Болни, които за първи път подавали документи и са неосигурени, предпочитали пък да платят вноски накуп, за да възстановят правата си.

Одобрението на протоколите в НЗОК за продължаване на лечението става в срок от 1 месец, а за започване на терапия - до два месеца. В министерството имали резервни медикаменти, ако протоколите на някоипациенти се забавят. Повечето вече знаели за новата процедура, но малка част от тях не били ходили до лекаря си. Документите на 130 души, повечето след трансплантация, вече са постъпили в НЗОК. На сайта nhif.bg има подробни указания.

Хората да отидат още сега в аптека, сключила договор с касата, и да заявят необходимите лекарства предварително, съветва Мирослав Ненчев, шеф на фармацевтичния съюз.

Източник: в. "24 часа"