Здравната каса е изпратила писма до 62 фирми, които притежават разрешение за употреба на 284 медикамента за лечение на онкозаболявания в болнични условия. С писмата се отправя покана за договаряне на отстъпка от стойността, която НЗОК заплаща за тези лекарства, включени в Приложение № 2 на Позитивния лекарствен списък. Това са противотуморни лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение по клинична процедура № 5 - "Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания", както и по клинични пътеки № 251, 252, 254 и 298.

Документите за участие в договарянето се приемат до 23 март 2012 г., а самото договаряне се извършва по Методика за договаряне на отстъпки от стойността на лекарствените продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия и заплащани от НЗОК“, която е приета от Надзорния съвет на НЗОК.НЗОК - онколекарства, лекарства

Методиката предвижда стойността на лекарствените продукти, постигната след договарянето в НЗОК, да не може да надвишава стойността им от последния търг на здравното министерство.

Отстъпките ще се договарят от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствен продукт, и не могат да са по-малки от 5%.

За провеждане на договарянето управителят на НЗОК назначава със заповед постоянно действаща комисия, която включва юристи, магистър-фармацевти и икономисти, обясняват процедурата от касата. Комисията разглежда предложенията за отстъпки на участниците и обявява на общодостъпно място в централното управление на НЗОК, както и на страницата си в интернет, най-ниската стойност за дефинирана дневна доза на всяко международно непатентно наименование. След това комисията с решение обявява резултатите от проведеното договаряне, като посочва конкретните стойности на лекарствени продукти, намалени с направените отстъпки, а управителят на НЗОК сключва договор със съответния притежател на разрешение за употреба за срок от една година.

Всички документи за участие в процедурата по договаряне са публикувани в интернет страницата на НЗОК, линк „Лекарства“, подлинк „За партньорите на НЗОК“. Там е публикуван и списък на фирмите, които са поканени за участие в договарянето, както и списък на лекарствените продукти, за които ще се договарят отстъпки.